(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In Denemarken vindt je ontzettend veel blowers en dat is natuurlijk top. Maar nu blijkt uit gezondheidscijfers dat ook jonge Denen massaal hun alcohol en steeds vaker inruilen voor een jointje en dat harddrugs (zoals drank bijvoorbeeld) in hun ogen echt not done is.

Volgens nieuwe cijfers van het Statens Institut for Folkesundhed (nationaal instituut voor volksgezondheid) neemt het aantal blowende Deense jongeren toe terwijl alcoholconsumptie onder diezelfde groep juist afneemt, geweldig!

Forse toename

Christiania-grafitti

Het krakersbolwerk Christiania in Kopenhagen wordt gezien als een soort wiet-walhalla (Foto: Flickr – mutantMandias)

Sinds 1996 is het aantal jongens dat met wiet experimenteerde gegroeid van 26 naar 50 procent en het aantal meisjes van 19 naar 31 procent. 12 procent van de 70.000 ondervraagden zei dat ze geblowd hadden afgelopen maand. 22 procent van de ondervraagde jongens en 6,8 procent van de meisjes zeiden zelfs dat ze het al minstens tien keer hadden gedaan. Petje af dus voor de Deense tieners 😉

Normalisering

Maar goed, er zijn dus meer wiet rokende Denen dan alcohol drinkende Denen. Hoe komt dat dan, afgezien van het feit dat alcohol gewoon veel verslavender is en allerlei ziektes kan veroorzaken?

Jakob Johan Demant, professor sociologie aan de universiteit van Kopenhagen, meent dat het komt omdat cannabis meer mainstream is geworden: “Er is een verandering geweest binnen de zogenaamde drugscultuur die er voor gezorgd heeft dat wiet normaal is geworden. Het is normaal om het een paar keer te proberen.”

khodr mehri

Khodr ‘Cutter’ Mehri, de meest uitgesproken Deense cannabisactivist

Denen aan de top

Volgens cijfers van de Europese Unie heeft 35,6 procent van de Denen, ongeacht hun leeftijd, minstens één keer een trek van een jointje genomen, wat het grootste aantal van Europa is. Dat is heel wat vergeleken bij bovenbuur Zweden, waar slechts 9 procent van de jongeren ooit een keer geblowd had. En hoewel funwiet officieel illegaal is, treedt de Deense politie nauwelijks op tegen blowers.

Nee tegen harddrugs

Naast het feit dat alcoholconsumptie afneemt, zeggen veel jonge Denen ook nee tegen harddrugs. Uit een rapport van de Sundhedsstryelsen (Deense gezondheids- en medicijnenautoriteit) van dit jaar, blijkt dat het aantal harddrugsgebruikers onder de 25 in Denemarken met meer dan de helft gedaald is. Slechts 3,9 procent zou er nog aan doen.

Gezonde ontwikkeling

De cijfers uit het Scandinavische land laten zien dat wiet ook hier overduidelijk GEEN gateway drug is en dat er dankzij wiet steeds minder Deense jongeren gaan comazuipen of snuiven om maar iets te noemen. En dat is een gezonde ontwikkeling!

(advertenties)