(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Donderdag kondigde de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto aan dat hij het Congres vraagt om de hoeveelheid wiet die je ongestraft mag bezitten te verhogen naar 28 gram (1 ounce). Prachtig nieuws en zo’n maatregel maakt ook de weg vrij voor import en gebruik van cannabis medicijnen!

Decriminalisering persoonlijk gebruik

Eerder deze week had Mexico bij monde van de president op de VN-top over drugs (UNGASS) al aangekondigd dat er maatregelen zouden volgen om de wetenschappelijke en medicinale toepassingen van cannabis mogelijk te maken. Voortaan zou Mexico softdrugs beschouwen als een issue voor de volksgezondheid en niet langer als een puur strafrechtelijke war on drugs-ding.

En zie, koud twee dagen later kondigt Pena Nieto al een enorme verandering aan: de decriminalisering van 1 ounce cannabis voor persoonlijk gebruik! Nu blijft vervolging je alleen bespaard wanneer je minder dan 5 gram wiet op zak hebt voor eigen consumptie.

Van tegenstander naar hervormer

shutterstock_198755555

Zou er dan na 40 jaar drugsoorlog en meer dan 100.000 doden eindelijk vrede komen in Mexico dankzij decriminalisering van cannabis? [beeld: dmitriylo/Shutterstock]

President  Pena Nieto was lang een verklaard tegenstander van hervormingen maar zelfs hij ziet het falen van de drugsoorlog in. “Wij Mexicanen weten maar al te goed de vele gebreken van het cannabisverbod en de repressieve aanpak van de war on drugs die veertig jaar lang geword heeft”, zei hij donderdag bij de bekendmaking van het decriminaliseringsvoorstel dat hij naar het parlement stuurt. “Ons land heeft daaronder geleden zoals weinig anderen, met de zieke gevolgen van georganiseerde misdaad die aan drugssmokkel gekoppeld is.”

Aanhaken bij wereldwijde trend

Wijze woorden van de Mexicaanse president, die ineens het licht schijnt te hebben gezien. “Gelukkig groeit er snel een wereldwijde consensus in het voordeel van hervorming van het drugsbeleid. Een stijgend aantal landen bevecht op energieke wijze criminelen, maar in plaats van consumenten te criminaliseren bieden ze hen alternatieven en mogelijkheden.”

Het voorstel van Pena Nieto betekent ook dat de import en het gebruik van cannabis medicijnen toegestaan wordt en dat mensen die nu op een rechtszaak wachten of een celstraf uitzitten voor het bezit van wiet tot 28 gram worden vrijgelaten!

Hooggerechtshof: wiet kweken is mensenrecht

Het besluit van de president volgt op een al even historische uitspraak van het Hooggerechtshof in Mexico afgelopen november, toen 4 wietkwekers werden vrijgesproken met als argument dat wietplanten telen tot de persoonlijke vrijheden van een mens behoort (zie ons bericht: ‘Legale wiet Mexico is dichtbij‘)…

[openingsbeeld: Gustavo Frazao/Shutterstock]

 

(advertenties)