(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het zal je wellicht niet ontgaan zijn dat de eerste maand van een nieuw kalenderjaar tegenwoordig in het teken van de drooglegging staat, ofwel Dry January. Een maand geen alcohol drinken, wat doen we daar dan voor in de plaats? Dat hebben ze in de VS aan duizend deelnemers gevraagd en dan blijkt dat 1 op de 5 mensen bier, wijn en sterke drank vervangt door cannabis en/of CBD. 

Passen voor alcohol en kiezen voor…

Over de hele – vooral westerse – wereld doen jaarlijks miljoenen mensen mee aan Dry January (of IkPas zoals het in Nederland officieel genoemd wordt). Een maand lang jezelf onthouden van drank met alcohol, dat is goed voor de gezondheid.

En dat is cannabis zoals wij weten ook, dus heel verrassend is het niet dat uit de enquete van CivicScience blijkt dat in de VS 21 procent van de deelnemers aan Dry January de drank vervangt door cannabisproducten en CBD. En dat is na de categorie ‘ik vervang het door helemaal niets’ toch mooi de grootste der vervangingsmiddelen.

Wie doet wat (niet) tijdens de droge januarimaand?

Het scheelt trouwens helemaal niets natuurlijk, om eerlijk te zijn, de drie middelen waarmee de tijdelijke niet-drinkers hun alcoholdingetje vervangen. Alcoholvrije drankjes, frisdranken/sodawater en wiet scoren allemaal bij ongeveer 1 op de 5 mensen een hit.

Zes procent en een aparte vermelding zijn er voor komboecha, een drankje dat ontstaat uit fermentatie van gezoete thee door azijnzuurbacteriën- en gistculturen. Het is naar verluidt een topper op het gebied van reiniging en ontgifting.

De overige een derde van alle Dry January-deelnemers kickt hardcore af en heeft blijkbaar geen behoefte aan een vervangingsmiddel voor het bier, de wijn en de borrel.

Hoe jonger hoe slimmer (tenminste met Dry January)

Wanneer we inzoomen op de leeftijd van de Dry January geheelonthouders, dan zien we dat wiet en co met name bij de jongere mensen populair zijn. Naarmate de leeftijd vordert slinkt het cannabisaandeel zienderogen en bij 55-plussers is nog maar 1 op de 10 zo verstandig om alcohol door wiet/CBD te vervangen.

Onze collega’s van Mediwietsite schreven afgelopen week over een recent wetenschappelijk onderzoek, waaruit blijkt dat cannabinoïden in cannabis gunstig zijn bij het verminderen van levertoxiciteit als gevolg van ethanol (de actieve chemische verbinding in alcohol). Nuttige en nuchtere feiten om van minder drinken een nog succesvollere exercitie te maken!

LEES OOKGeen alcohol in Dry January – met cannabis is dat een makkie (ook de rest van ’t jaar)

[openingsbeeld: Nelson Antoine/Shutterstock]
(advertentie)