(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Nu nog is de omzet van de alcoholindustrie vele malen groter dan die van de (legale) cannabisbranche, maar toch loopt het de bierbrouwers dun door de broek als ze nadenken over de toekomst. Reden? Steeds meer mensen zien in wiet een veiliger en gezonder alternatief voor hun drank!

Legalisering recreatieve wiet

shutterstock_248941627

Blowen of zuipen… een groeiend aantal Amerikanen kiest dan voor cannabis… [foto: Andrey Armyagov/Shutterstock]

De bierindustrie in de Verenigde Staten houdt angstvallig de statistieken en groeicijfers van legale cannabis in de gaten, melden analisten van het bureau Nomura. Zij waren afgelopen week aanwezig op de Beer Industry Summit  in New Orleans en daar was de wietbranche het gesprek van de dag! Vooral de legalisering van recreatieve cannabis baart de bierbrouwers zorgen, zeker omdat er alleen dit jaar al 6 staten hierover gaan stemmen, waaronder de dichtbevolkte klapper Californië.

Bier minder populair

Bier moet nu al concurreren met sterke drank en wijn om wat analisten ‘share of buzz’ noemen, maar de legale wiet maakt ze pas echt nerveus. Op dit moment zijn de verhoudingen nog ruimschoots in het voordeel van het gerstenat: de jaaromzet van bier in de VS bedroeg in 2014 namelijk 101 miljard dollar (!) tegenover 2,7 miljard cannabisomzet. Maar dat betekende wel een groei van 74% ten opzichte van 2013 voor wiet, en recreatieve cannabis was in 2014 alleen maar in de staat Colorado en later dat jaar ook in Washington te koop…

Omzet wiet stijgt

De groeivooruitzichten voor de cannabisbranche blijven ook zeer lucratief, zoals uit onderstaande grafiek van de legale omzet blijkt. In het jaar 2019 verwachten de experts van bureau Nomura al een legale cannabisomzet van 10,8 miljard dollar. En die groei gaat volgens hen dus ook ten koste van het marktaandeel van de bierbrouwers in de VS.

wietverkoop

Volksgezondheid

Keiharde onderzoekscijfers over het vervangen van bier door wiet in gebieden die legale cannabis kennen, ontbreken vooralsnog. Maar het hoeft weinig betoog dat de meerderheid van de mensen wel inziet dat wiet gezonder is dan alcohol als genotsmiddel, of in ieder geval het minst ongezond wanneer je het per se negatief wil stellen.

Taylor West van de National Cannabis Industry Association  is in ieder geval warm voorstander van het omruilen: “Wanneer mensen een deel van hun alcohol consumptie vervangen door het gebruiken van cannabis, betekent dit nettowinst voor de volksgezondheid.”

[openingsfoto: Stephane Bidouze/Shutterstock]
(advertenties)