(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Uit de jaarcijfers van Netbeheer Nederland blijkt dat wietkwekers in 2014 iets meer stroom aftapten dan het jaar ervoor. En omdat er minder wietplantages werden opgerold, betekent dit dat die dus groter worden in omvang. De totale schade voor de stroomboeren is 200 miljoen euro.

In 2014 zijn 4.676 hennepkwekerijen opgerold waar sprake was van energiediefstal. Dat maakt Netbeheer Nederland vandaag bekend namens alle regionale energienetbeheerders. Bij de in 2014 opgerolde hennepkwekerijen is voor 147 miljoen kWh aan elektriciteit gestolen, iets meer dan de 140 miljoen kWh in 2013.

Wietbranche goed voor 1 miljard kWh

jatNaar schatting wordt in totaal jaarlijks bijna een miljard kWh door hennepkwekerijen illegaal afgenomen. Dat is evenveel energie als alle huishoudens in de stad Den Haag in één jaar verbruiken. Daarom pleit Netbeheer Nederland voor de invoering van een fraudevergoeding en legitimatieplicht bij het aangaan van een contract om energiediefstal tegen te gaan. De fraudevergoeding moet ervoor zorgen dat een energiedief evenveel voor zijn energie betaalt als een gewone consument. De legitimatieplicht maakt het makkelijker om de schade van energiediefstal te verhalen op de echte contractant. “Deze maatregelen zijn essentieel om energiediefstal in Nederland onaantrekkelijker te maken”, zegt Peter Jans-Rat, voorzitter van het Platform Energiediefstal van Netbeheer Nederland. “Hiermee zijn we samen met politie en justitie beter in staat om het aantal onveilige situaties omlaag te brengen.”

Uit de cijfers blijkt dat het aantal opgerolde kwekerijen waar sprake is van energiediefstal weliswaar is afgenomen, maar dat er meer energiediefstal is aangetoond (van 140 miljoen kWh in 2013 naar 147 miljoen kWh in 2014). Daaruit is af te leiden, dat de productie van een gemiddelde hennepkwekerij is toegenomen en dat de handel verder uitdijt. Steeds vaker worden hennepplantages gevonden in modale woonhuizen, meldt de netbeheerder. En dat is met name voor de brandveiligheid een probleem vinden de stroomboeren.

Iedereen betaalt 3 euro mee…

De marktwaarde van de gestolen energie bedraagt bijna 200 miljoen euro. Hiervan is 70 miljoen euro het nettoverlies van de netbeheerders dat deels aan de consument en deels aan grootverbruikers wordt doorberekend. Per huishoudens betekent dit dat zij elk jaar 3 euro meebetalen aan deze vorm van energiediefstal. In de overige 130 miljoen euro zit onder meer misgelopen BTW en energiebelastingen voor de overheid.

(advertentie)