(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Coffeeshop Xpresso in Zwijndrecht heeft woensdag een stuk of 25 ouderen over de vloer gekregen. De krasse knarren kwamen echter niet om te klagen, maar om te kijken hoe het er nou echt aan toe gaat in zo’n softdrugs café… Met Coen & Sander-videofragment!

De senioren waren uitgenodigd door welzijnsorganisatie Diverz. Het is misschien niet verrassend dat veel van hen dagelijks langs de Xpresso lopen, maar er nooit naar binnen zijn geweest. Sommigen hebben misschien zelfs nog nooit van hun leven cannabis gezien.

De Xpresso is misschien wel een voorbeeld voor de rest van de Nederlandse coffeeshops [foto: website Xpresso]

Niet lang nadenken

“Toen ik de uitnodiging kreeg, hoefde ik niet lang na te denken. Wanneer krijg je nou de kans om een coffeeshop te bezoeken?”, zegt één van de aanwezige bezoekers. “Ik zou er natuurlijk ook in mijn eentje naar binnen kunnen lopen, maar dat doe je toch niet zo snel.”

Vragenuurtje

Tijdens het bezoek nam het personeel de tijd om vragen te beantwoorden. Vragen zoals: wat is cannabis eigenlijk en wat is het verschil tussen wiet en hasj? Een bezoeker vroeg: hoeveel blowtjes moet je roken om stoned te worden? Volgens medewerkers van de Xpresso verschilde dat per persoon. Voor beginners is een half blowtje vaak al voldoende. Er was een hele hoop gegiechel door de oudjes, maar de meesten waren toch maar niet van plan het zelf te proberen.

Bijzondere shop

Xpresso is een bijzondere coffeeshop. Hij is niet commercieel en wordt uitgebaat door Stichting Het Dilemma, een organisatie die zich inzet voor gereguleerde wietteelt en nauw samenwerkt met de gemeente. Burgemeester Schrijer is erg over hen te spreken. Al eerder bood hij aan de shop te helpen met legale wietteelt.

Gina op de radio over haar coffeeshop-trip

De Coen & Sander Show – elke dag op 3FM – belde met 1 van de senioren die voor het eerst een coffeeshop bezochten, de 64-jarige Gina. Luister en kijk zelf naar dit allerschattigste gesprekje:

 

(advertenties)