(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wanneer we de domste Nederlandse burgemeester te kakken zetten met stuitende cannabisonzin (Noordanus van Tilburg inderdaad), moeten we ook de domste wiet-Belg op het schavot hijsen. Welnu, de eer gaat naar ’t Vlaamse N-VA parlementslid Bjorn Anseeuw met zijn opiniestuk over cannabis!

Wolf in schaapskleren

Het begint al gelijk goed met de kop van het artikel op de site van het Belgische tijdschrift Knack: ‘Cannabis is een wolf in schaapsvacht’. Dan weet je het wel wat er komen gaat, een vloed van verbale wietonzin en inderdaad laat de N-VA politicus Bjorn Anseeuw ons niet in de steek wat dit betreft met zijn opiniestuk. Enkele opmerkelijke passages, die als je niet beter zou weten zomaar uit een artikel uit pak ‘m beet 1940 hadden kunnen komen:

Waarom Bjorn Anseeuw de domste Belg is…

1.

“Nog steeds heeft cannabis een aura van sympathieke jeugdige rebellie, van onschuld en onschadelijkheid over zich. En dat is bijzonder kwalijk. Want vanuit Vlaanderen kunnen we dan wel volop inzetten op preventie, als zelfs sommige van onze professoren en zelfs politieke partijen de schadelijke gevolgen en de risico’s van het gebruik van cannabis onder de mat vegen, is het einde wel zoek.”

2.

bjorn

Dit is ‘m dan: Bjorn Anseeuw van de NV-A [foto Twitter/@bjanseeuw]

“Het onderscheid tussen hard- en softdrugs is in dat opzicht op z’n minst bedenkelijk te noemen. […] De schade voor het individu is veel erger dan wij vaak vermoeden, op vlak van (mentale) gezondheid en daardoor ook qua functioneren in de maatschappij. Maar ook de ruimere maatschappelijke kost van cannabisgebruik is immens: steeds meer regelmatige gebruikers functioneren niet langer, moeten leven van een uitkering, kennen nog andere gezondheidsproblemen, worstelen met huisvestingsproblemen en vooral: heel wat jong talent gaat verloren nog voor het zich kan ontwikkelen.”

3.

“Laat alvast twee dingen duidelijk zijn: De gelegenheid maakt de dief. Lees: hoe groter het aanbod, hoe groter het aantal gebruikers. Hoe groter het aantal gebruikers, hoe groter het aantal problematische gebruikers, ook voor cannabis. Het fabeltje dat sommige drugs onschadelijk zijn, en dus wel een beetje O.K. zijn, moet de wereld uit.”

4. (en dit is de fraaiste wat ons betreft, in elk geval taalkundig dan:)

“Steeds meer jongeren dreigen met hun kostbare talenten te verdwijnen in de buik van de grote boze wolf die ook cannabis is. Bij Roodkapje was de jager nog op tijd om haar te redden, bij nogal wat cannabisgebruikers komt hij nu al te laat.”

Nou, zeg zelf: heeft Bjorn met deze uitlatingen de titel domste wiet-Belg ten volle verdient of niet? Misschien dat hij maar eens een krat bier moet gaan drinken met burgemeester Peter Noordanus van Tilburg, wellicht slaan ze elkaar dan dronken de hersens in en zijn wij verlost van dit soort rabiate onzin voortaan…

[openingsfoto: Twitter/@bjanseeuw]
(advertentie)