(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Woensdag zijn 5 mensen gearresteerd die hand- en spandiensten verrichten voor wietkwekers. Het zijn zover wij weten de eerste personen – ‘facilitators’ aldus de politie – die zijn gepakt met de nieuwe growshopwet. Die ging op 1 maart in, maar tot nu toe waren het vooral de growshop exploitanten en groothandels die de Sjaak waren.

Growshopwet

Ondanks de terreurdreiging, loslopende TBS’ers die mensen vermoorden en andere serieuze misdrijven die zelden worden opgelost blijft justitie hardnekkig jacht maken op alles en iedereen die iets met wietplanten van doen heeft. Nieuw ‘hoogtepunt’ is dus de arrestatie woensdag van vijf verdachten ‘die hennepkwekerijen mogelijk maakten door de locaties te verhuren of onder te verhuren of zorg te dragen voor een dekmantel’.

Deze arrestaties volgen op de ontmanteling begin oktober van 5 ‘zeer professioneel ingerichte hennepkwekerijen en een hennepstekkenkwekerij’ in de Brabantse plaatsen Eindhoven, Valkenswaard, Nuenen, Helmond en Waalre. Toen werden er drie wietkwekers aangehouden, waarvan er nog steeds 2 in hechtenis zitten. In totaal werden er 4.000 wietplanten geteld.

Hightech wietkwekerijen

shutterstock_115404139

In het kader van de growshopwet maakt justitie nu dus ook jacht op de zogenaamde facilitators, mensen die helpen bij het aanleggen van wietkwekerijen [illustratie: style-photography/Shutterstock]

De kwekerijen bevonden zich deels achter ‘geheime wanden’ en enkele hadden een geheime doorgang. De kwekerijen waren nagenoeg zelfvoorzienend door het gebruik van computers; de toevoer van licht, water, voedingsstoffen, koolstofdioxide, klimaatregulering en brandwerende apparatuur werden erdoor geregeld. Daarnaast hingen klimaatkasten (watergekoelde airco’s die koelen, verwarmen, circuleren en filtreren) om de luchtkwaliteit te regelen. Daarnaast zijn hotbox kacheltjes gebruikt, die op gas werken en voor extra CO2 zorgen. Door deze techniek hoeven de henneptelers alleen nog af en toe even langs te komen voor controle, meldt de Landelijke Eenheid van de politie.

Jacht op ‘vakmensen’ die kwekerijen aanlegden

Bij sommige kwekerijen bleek onder andere een kastenwand verrijdbaar te zijn, kon een wand in een bedrijf tien meter worden verplaatst door magneten (was te zien op bouwtekening). Met als doel dat de kwekerij van buitenaf niet zichtbaar was. De opzet en de afscherming was bij verschillende locaties zeer professioneel opgezet en door ‘vakmensen’ in elkaar gezet. En met de nieuwe growshopwet in de hand pakte de politie in deze zaak dus niet alleen de kwekers aan, maar ook de mensen die hen geholpen hebben.

Arrestaties van niet-kwekers

De verdachten zijn een 58-jarige vrouw uit Eindhoven, een 27-jarige man uit Gouda, een 55-jarige man uit Vleuten, een 51-jarige man uit Nieuwegein en een 68-jarige man uit Nederweert. Deze betrokkenheid van deze zogenoemde ‘facilitators’ varieerde van het verhuren of onderverhuren van ruimtes, tot het verzorgen van compleet ingerichte woonwinkels als dekmantel.

‘De politie maakt in het kader van de aanpak van ondermijning ook steeds meer jacht op de mensen die criminaliteit makkelijker maken of helpen verhullen. De dossiers van deze verdachten worden voor verdere afhandeling naar het Openbaar Ministerie verzonden. Bij het verhuren van ruimtes onder dubieuze omstandigheden of tegen ongebruikelijke geldbedragen en/of voorwaarden, stelt de verhuurder zich bloot aan de aanmerkelijke kans dat de ruimtes worden gebruikt voor criminele activiteiten. In dat soort gevallen is men strafbaar en kan men dus ook worden aangehouden, zoals vandaag is gebeurd’, aldus het persbericht van de politie.

[openingsillustratie: patrimonio designs ltd/Shutterstock]
(advertentie)