(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hollands Hoop, de Nederlandse tv-serie over een rijke Groningse boer die in de wietteelt gaat, was een daverend succes. Maar nu lijkt fictie werkelijkheid te worden. Afgelopen week werden de Groningse horecamiljonairs Freerk (48) en Hemmo Lambeck (37) opgepakt op verdenking van wiethandel.

De twee broers, die bekend staan als de ‘Jacobse en Van Es van Oost-Groningen’, zijn in hun streek vooral bekend vanwege het organiseren van racewedstrijden en plaatselijke braderieën. Hun vader Jan Lambeck, die in 2009 overleed, was uitbater van verschillende horecazaken en ventte gokautomaten uit waardoor hij een miljoenenfortuin opbouwde.

jacobse en van es

Velen kennen de Haagse Jacobse en van Es (Wim de Bie en Kees van Kooten) en hun get rich quick-plannetjes alleen van televisie, maar ze bestaan echt!

Veel vermogen, crimineel vermogen?

Vandaag de dag weten wij wel beter en beseffen we dat rijke ondernemers niet per se eerlijke mensen zijn. Het viel de politie al op dat de heren over veel vermogen beschikten, maar ze hadden vermoedens dat een deel daarvan uit crimineel geld bestond. Tijd dus om even een bezoekje te brengen aan de Lambeckjes.

De schijn tegen

Er zijn huiszoekingen gedaan in het bedrijfspand van de broers in Nieuwe Pekela en in twee woningen in Muntendam. Daar waren helaas voor de politie geen wietplantages, maar wel spullen die je nodig hebt om wiet te kweken. Ook troffen de agenten een wapen aan, meldt het Dagblad van Het Noorden. Oeh la la, dat ziet er niet al te best uit voor de ‘brothers in crime’. 

Zo vader, zo zoon

Eerdergenoemde vader Jan is trouwens ook niet bepaald een heilig boontje. De horecatycoon was een van de sponsors van amateurvoetbalclub SC Veendam en werkte samen met Jans Norder, een ondernemer die nu achterna wordt gezeten door de FIOD op verdenking van belastingfraude, zo leren we van de zakenwebsite Quote.

wiettopjes bedrocan

Tegelijkertijd is de provincie Groningen ook de thuisbasis van de enige legale medicinale cannabiskweker van Nederland: Bedrocan

Wiet bloeit in Noord-Nederland

In het noorden van Nederland lijkt de illegale wietteelt een steeds grotere bedrijfstak te worden. Eind 2013 begon er een zaak tegen twee mannen uit Leeuwarden. Die gaven geld uit als water, maar volgens justitie klopten hun uitgaves niet met hun inkomsten. In mei 2014 deed de politie invallen in Leeuwarden, Assen en Gasteren. Hun vondst: tonnen aan cash, kluizen en een wietkwekerij. In Assen nam de politie een Aston Martin van 380.000 euro in beslag.

Hollands Hoop niet fictief

Wat kunnen we hier uit opmaken? Wietkwekers komen in alle maatschappelijke geledingen voor. En dat schuurt met het clichébeeld dat zowel blowers als telers kruimeldieven zijn van lage sociale afkomst. Misschien was Hollands Hoop daarom ook niet zo fictief als nu blijkt. Uiteraard zijn de broertjes Freerk en Hemmo nu alleen nog maar verdachten. En verdachten zijn onschuldig tot het tegendeel bewezen is…

Wordt vervolgd.

 

(advertenties)