(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Op een paar dollar na is er in het eerste jaar van gelegaliseerde cannabisverkoop in de Amerikaanse staat Colorado voor 700 miljoen dollar recreatieve en medicinale wiet over de toonbank gegaan. Een fenomenaal bedrag natuurlijk, wat nut en noodzaak van legalisering keihard aantoont!

Het duizelingwekkende bedrag – om precies te zijn 699.198.805 dollar – is gebaseerd op gegevens van Colorado Department of Revenue, zeg maar het regionale ministerie van financiën van deze staat. Nou denk je misschien dat wij hier overdrijven, maar de staat Colorado is maar een kleintje met nog geen 5,5 miljoen inwoners! Het zijn echter niet alleen de inwoners die voor de 700 miljoen omzet hebben gezorgd, ook toeristen en dagjesmensen kunnen sinds 1 januari 2014 vrijelijk recreatieve wiet kopen. Mediwiet is al veel langer legaal in Colorado

lop

Een groot feest, die volledige legalisering van cannabis in de staat Colorado!

Medicinale en recreatieve wiet

Het totaalbedrag moeten we dus even opsplitsen in deze 2 categorieën om te zien wat het netto effect is van de legalisering van recreatieve wiet. De verkoop van medicinale cannabis zorgde vorig jaar voor een omzet van 385,9 miljoen dollar, de funwiet was goed voor 313,2 miljoen. Maar het zijn niet alleen de cannabisondernemers die wel varen bij legalisering, ook de overheid van Colorado zag de schatkist vollopen: in 2014 kwam er voor 76 miljoen dollar binnen aan wietbelastingen en licenties. Uit de eerste jaarcijfers valt nog 1 opvallende zaak te noteren: de eetbare cannabisproducten (edibles) zijn goed voor liefst 45 procent van de wietmarkt!

2015 wordt een nog beter wietjaar

De verwachtingen voor 2015 zijn overigens ook heel positief. Iedere deskundige verwacht een nog veel hogere legale wietomzet. Vooral omdat er in de eerste maanden van vorig jaar nog helemaal niet zoveel pot shops open waren in Colorado: een stuk of 30 tot 40. Eind vorig jaar waren het er al meer dan 300. De rooskleurige toekomstverwachtingen worden ook gestaafd door de omzetcijfers over de laatste maand van 2014. In december werd er voor 35,1 miljoen dollar aan recreatieve wiet weggezet, een nieuw record. Als we de decembercijfers als maatstaf nemen voor 2015, wordt er dit jaar zeker voor ruim 420 miljoen dollar funwiet verkocht! De totale cannabisomzet (medi + fun) zal dan dus langzamerhand richting 1 miljard dollar opstomen!

Voor de geïnteresseerde cijferfetisjisten, hieronder de omzetgrafiek van het eerste jaar volledig vrije cannabis in Colorado (links staat de omzet in miljoenen):

 

grafiek colorado

 

(advertenties)