(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het leek al een gelopen race: Hillary Clinton zou namens de Democraten voor het presidentschap gaan volgend jaar. Maar toen kwam de linkse rakker Bernie Sanders opzetten in de peilingen. En wij steunen hem, want hij is de enige kandidaat – bij links en rechts – die voluit voor legalisering van cannabis is, dus ook voor recreatief blowen!

Senator Bernie Sanders mag dan met zijn 74 levensjaren op de teller zo’n beetje de oudste presidentskandidaat van allemaal zijn, wat betreft zijn ideeën over wiet behoort hij tot de meest liberale. Wat heet, hij is van de ruim twintig kandidaten bij de Republikeinen en Democraten de enige die ook voor een volledige legalisering is, dus niet alleen van medicinale wiet (waartegen de meeste politici inmiddels geen bezwaar meer hebben), maar ook van recreatieve marihuana!

Drugsdebat

bsDat opmerkelijke standpunt voor een politicus die landelijk hoge ogen wil gooien, werd duidelijk tijdens het eerste debat tussen de kandidaten van de Democraten, afgelopen dinsdagavond. De man die zichzelf als een simpelweg “een socialist” heeft genoemd – wat in sommige kringen gelijk staat aan roepen dat je satan bent in de VS – zorgt met zijn uitspraken voor een shift  in het nationale drugsdebat, aldus analytici. En let op, deze Democraat doet het in de peilingen verbazend goed en men sluit zelfs niet uit dat hij het Hillary Clinton nog verdomd lastig kan gaan maken, zo’n beetje zoals in 2008 dus toen de relatief onbekende Barack Obama het gras voor de voeten van de gedoodverfde favoriet Clinton wegmaaide…

Falende justitie

Toen Bernie Sanders dinsdag tijdens het debat in Las Vegas werd gevraagd hoe hij zou stemmen bij een referendum over wietlegalisering in Nevada – wat er volgend jaar november dus gaat komen en waarmee Las Vegas graag de cannabis capitol of the world wil worden – wanneer hij dat zou mogen, antwoordde hij: “Ik verwacht dat ik dan JA zou stemmen.”

De huidige senator van de staat Vermont voegde daaraan toe: “Wij hebben een justitiesysteem waarbij de hoge bazen vrijuit gaan en we geven gevangenisstraffen aan jonge mensen die wiet roken.” Daarmee gaat Sanders nog een stap verder dan tot nu toe. Eerst zei hij namelijk nog dat hij eerst het succes van de legaliseringswet in Colorado wilde bestuderen. Hoe dan ook is hij de eerste belangrijke presidentskandidaat die onomwonden van het cannabisverbod af wil. Tom Angell, woordvoerder van de lobbygroep Marijuana Majority: “Dit zegt een hoop over hoe ver de politici van mening zijn veranderd over dit onderwerp in een heel kort tijdsbestek!”

Hillary Clinton

Oh ja, hoe denkt Hillary Clinton erover dan? Zij weigerde om haar mening te geven tijdens het debat. Toen haar gevraagd werd of ‘ze vanavond klaar was om een positie in te nemen over volledige recreatieve legalisering’, antwoordde ze simpelweg met: “Nee.”

En dat Bernie Sanders bepaald geen koekenbakker is in de presidentsrace bij de Democraten blijkt wel uit dit overzicht van recente opiniepeilingen dat The Huffington Post publiceerde:

cl

 

 

(advertentie)