(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Deze week werd er in het Britse parlement gedebatteerd over legalisering van cannabis. Dat gaat er met de conservatieve regering natuurlijk niet van komen, maar er ligt nu wel een rapport op tafel waaruit blijkt dat er belachelijk veel geld kan worden verdiend en bespaard als het ooit wel zover is!

Overheidsrapport

33109988_0d7baa9191_zEen eigen onderzoek (!) van het ministerie van Financiën – in opdracht van de voormalige vicepremier Nick Clegg van de Liberaal-Democraten – levert de conclusie op dat Groot-Brittannië jaarlijks honderden miljoenen aan belastinggeld kan innen bij legalisering en dat er bovendien een enorme besparing op justitie plaatsvindt. Meer dan twee miljoen Britten gebruiken cannabis, dat nu nog steeds streng bestreden wordt.

Drugsbeleid is 40 jaar oud

De Liberaal-Democraten zitten helaas niet meer in de regering na de recente verkiezingen. De overheid houdt desalniettemin het 40 jaar oude drugsbeleid tegen het licht, dus met dit eerste overheidsrapport dat regulering aanbeveelt hopen de Lib-Debs toch invloed uit te kunnen oefenen op een nieuwe aanpak. Norman Lamb van deze partij: “Dit is een belangrijke bijdrage aan een breder debat over hervorming van het drugsbeleid en het toont aan dat de UK besparingen kan doen in de publieke uitgaven en een aanzienlijke belastingopbrengst uit een gereguleerde cannabismarkt kan halen – waarschijnlijk honderden miljoenen ponden – geld dat beter uitgegeven kan worden aan voorlichting over de gevaren van drugsgebruik.”

Hij wijst ook op succesvolle cannabismarkten in andere delen van de wereld en vindt dat Groot-Brittannië daarvan zou kunnen leren.

Belastinginkomsten

19283_1440403492917113_2721974546561859872_nGoed, dan de harde cijfers. Voor het rapport is o.a. gebruikgemaakt van een onderzoek van het Institute for Social and Economic Research van de universiteit van Essex. Dat berekende dat wanneer cannabis hetzelfde wordt behandeld als tabak er per jaar 500 tot 800 miljoen pond in de staatskas vloeit. Dat is dus tussen de 767 miljoen en 1,2 miljard euro!

De huidige minister van Financiën denkt dat dit bedrag te optimistisch is en dat de inkomsten bovendien afhangen van het belastingtarief dat de staat op wiet gaat heffen. Ook wil deze George Osborne de “extreem sterke skunk-soorten” illegaal blijven houden.

Besparingen op justitie

Goed, veel geld zal legalisering sowieso in het laatje brengen, of het nou een half of een heel miljard per jaar is. Maar daarnaast wordt er ook nog eens flink geld bespaard ieder jaar als wiet legaal is. Op het justitieapparaat bijvoorbeeld kan jaarlijks tussen de 55 en 147 miljoen pond worden bezuinigd. Alleen al de cijfers voor het niet langer arresteren van burgers voor het bezit van wiet zijn indrukwekkend: 18 miljoen bij de politie, 24 miljoen bij de rechtbanken, 9 miljoen bij uitvoering van werkstraffen, 3 miljoen bij de dienst die het huidige verbod handhaaft en 2 miljoen pond besparing op de gevangenissen. Bij de gezondheidszorg kan legale wiet leiden tot een stijging van de uitgaven van 128 miljoen pond, maar ook tot een besparing van 16 miljoen pond per jaar aldus het rapport.

En de eventuele negatieve impact van legalisering op bijvoorbeeld de economische productiviteit schat dit overheidsrapport in op jaarlijks tussen de 300 miljoen en 0 (nul) pond…

(advertentie)