(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De Vlaamse cannabis social clubs Trekt Uw Plant en Mambo Social Club roepen op tot een ‘dringende, wettelijke regulering van cannabis’ in België. Ze pleiten in een blauwdruk aan de beleidsmakers voor de regulering van thuisteelt en de bescherming van cannabis social clubs en de medicinale cannabisconsument.

Vrijheid

‘Vrijheid voor en door een plant’, luidt de ondertitel van de 26 pagina’s dikke en zeer professioneel ogende ‘Blauwdruk voor wettelijke regulering van cannabis in België’ die afgelopen vrijdag aan de wereld gepresenteerd werd. Afzenders zijn de twee bekendste cannabis social clubs (ledenverenigingen die gezamenlijk wiet kweken voor eigen gebruik) van het land: Trekt Uw Plant uit Antwerpen en de inmiddels door de rechter verboden Mambo Social Club uit Hasselt.

Opiniestuk van Dr. Stefan Van der Mussele van Trekt Uw Plant

Dr. Stefan Van der Mussele, bestuurslid van Trekt Uw Plant, schreef de volgende bijdrage bij de lancering van de blauwdruk die hopelijk tot discussie en verandering leidt in het nogal achterhaalde Belgische cannabisbeleid van vandaag de dag.

Hoofdcommissaris Peter Muyshondt schreeuwde vorige weekend in De Standaard om de legalisering van drugs. Hij verloor zijn broer aan een overdosis en getuigde over de stigmatisering van drugsconsumenten. Ook Cannabis Social Clubs ’Trekt Uw Plant’ en ’Mambo’ pleiten in een nieuwe blauwdruk voor een dringende, wettelijke cannabisregulering. Thuisteelt reguleren en bescherming van Cannabis Social Clubs en medicinale cannabisconsumenten zijn hiervoor de basisprincipes.
 
Schermafbeelding 2016-06-13 om 09.31.18Peter Muyshondt is criminoloog, hoofdcommissaris en directeur operaties bij de lokale politie Voorkempen. Vorig weekend ijverde hij in De Standaard voor de legalisering van cannabis en andere drugs. Hij verloor zijn broer aan een overdosis en getuigde dat die het niet verdiende om gestigmatiseerd en bekeken te worden als een bandiet, een onderkruiper die buiten de samenleving staat. Verder verwijt Muyshondt het systeem dat politiemensen getraind zijn om druggebruik als crimineel gedrag te beschouwen. Hij legt uit dat druggebruik geen crimineel gedrag is, maar veeleer een gezondheidskwestie.
 
In de afgelopen week nog, ervoeren twee leden van Trekt Uw Plant de door Muyshondt beschreven stigmatiserende vernedering van het huidige drugsbeleid. Beide personen consumeren cannabis om medische redenen. Eén daarvan kampt met terminale kanker. De thuisteelt was niet succesvol, dus kozen ze verder voor een lidmaatschap bij Trekt Uw Plant. Toch werd het kweekmateriaal, dat ze nog in huis hadden en enkele persoonlijke spullen tijdens twee verschillende politieacties in beslag genomen.
 
Trekt Uw Plant vzw liet, als eerste Belgische Cannabis Social Club, de grondregels van haar vereniging in 2006 in het Belgische Staatsblad publiceren. In deze cannabisvereniging verzorgen verschillende leden op biologische wijze hun eigen plant en die van andere leden in kleinschalige persoonlijke kweekplaatsen. Binnen de club is er steeds slechts één plant per lid in teelt, zoals de ministeriële richtlijn voorschrijft. Deze club met 430 leden, kende tweemaal vervolging, maar ook tweemaal vrijspraak aan het Antwerpse Hof van Beroep.
 
Mambo Social Club vzw verging het minder rooskleurig. De afdeling Limburg van Trekt Uw Plant liet de statuten van haar vereniging in 2013 in het Staatsblad publiceren. Zo ontstond de tweede Belgische Cannabis Social Club. Hetzelfde jaar al nam de politie actie tegen de vereniging, wat in 2014 leidde tot een veroordeling met opschorting van straf. De club ging in beroep maar kreeg begin dit jaar niet de verwachte vrijspraak. Mambo wordt gedwongen de vzw te ontbinden.
 
In tijden waarin het cannabisdebat internationaal luid klinkt en waarin er een wereldwijde trend van cannabislegalisering is, kan het niet zijn dat in ons land cannabisconsumenten nog steeds politie over de vloer krijgen of dat cannabisverenigingen worden vervolgd. Het is duidelijk dat het huidige cannabisbeleid indruist tegen de bescherming van de rechten van de mens en diens fundamentele vrijheden. En het is een inefficiënte inzet van onze overheidsmiddelen.
 
Trekt Uw Plant vzw en Mambo Social Club vzw roepen op tot een dringende, wettelijke regulering van cannabis in België. Ze pleiten in een blauwdruk aan de beleidsmakers voor de regulering van thuisteelt en de bescherming van Cannabis Social Clubs en de medicinale cannabisconsument. De regulering kan gerust ‘niet-commercieel’ zijn, kan belastinggeld opleveren en ze moet de onduidelijkheden van de ministeriële richtlijn van elf jaar geleden wegnemen.

Schermafbeelding 2016-06-13 om 09.32.21

De blauwdruk oogt professioneel en snijdt inhoudelijk hout, o.a. ook door de citaten van wetenschappers…

Recht op thuisteelt, ook onder lampen

Tot zover de achterliggende gedachte van de blauwdruk. Interessant is natuurlijk ook hoe ze het willen regelen? Om te beginnen het recht op thuisteelt. Schromelijk genegeerd in alle Nederlandse initiatieven voor regulering (die uitsluitend lijken te focussen op de commerciële teelt!), maar prominent punt bij de Belgen.

‘Het maximaal aantal toegestane planten voor eigen consumptie per volwassen persoon die zich
in het huishouden bevindt, kan bepaald worden op 5 planten buitenkweek of 2 vierkante meter binnenkweek (onder een lamp). In het geval van binnenkweek dienen de hiervoor gebruikte elektrische toestellen een keurmerk te dragen en op correcte wijze te zijn aangesloten. De ‘kweker voor eigen consumptie’ mag ook in het bezit zijn van de opbrengst van deze planten.’

Apart traject voor mediwiet

Kijk, daar kunnen we wat mee! Een tweede punt van regulering zijn uiteraard de social clubs zelf, voor mensen die zelf niet kunnen of willen thuiskweken. Ook de bescherming van de medicinale cannabisconsument is wezenlijk vinden Trekt Uw Plant en Mambo Social Club. Daarbij is een contante kwaliteit van de wiet vanzelfsprekend heel belangrijk.

‘Particuliere telers (bij voorkeur lokaal gerekruteerd) dienen de constante medicinale waarde van deze cannabis te garanderen en dienen onder scherp toezicht te staan van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Een gespecialiseerd overheidsbureau voor medicinale cannabis dient in te staan voor de aankoop en verdeling.’

Tijd voor verandering cannabisbeleid

Met deze uitstekende blauwdruk hopen de cannabisactivisten van de social clubs dat de discussie in België over een koerswijziging in het cannabisbeleid wordt aangewakkerd. Dat hopen wij natuurlijk ook en als de tegenstanders van onze geliefde plant net zo serieus en deskundig te werk gaan als de makers van deze reguleringsnotitie kan dit ook nooit meer heel lang duren!

Wil je de gehele ‘Blauwdruk voor wettelijke regulering van cannabis in België’ lezen, klik dan HIEROP

(advertenties)