(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In België is het nog wat taboe om openlijk uit te komen voor cannabis consumptie. Daarom zijn de uitkomsten van de ledenenquête van cannabis social club Trekt Uw Plant zo interessant: wie zijn die wietliefhebbers daar?

Cannabis social club Trekt Uw Plant

Ieder kwartaal krijgen de leden van de oudste cannabis social club (CSC) van België de oogst van hun ene wietplantje op een zogeheten ruilbeurs, en afgelopen februari konden ze tevens een enquête invullen. Dat deden 134 van de ruim 400 leden van Trekt Uw Plant (TUP) en zodoende kunnen we eindelijk een tipje oplichten van wie de Belgische cannabisliefhebber nu eigenlijk is, al dient er natuurlijk direct bij gezegd te worden dat zeker niet iedereen lid wordt van een CSC.

tup

Feiten over de TUP-leden

Goed, wie zijn deze dapperen die lid zijn van Trekt Uw Plant, de wietclub uit Antwerpen die al tien jaar bestaat inmiddels?

  • gemiddelde leeftijd is 41 jaar
  • 71% heeft werk – waarvan 61% voltijds
  • 29% is niet actief op de arbeidsmarkt, waarvan een deel gepensioneerd en/of student
  • 45% heeft een hoge opleiding genoten (bachelor/master)
  • 23% gebruikt cannabis als geneesmiddel
  • 16% van de leden is vrouw

 

Voor het geringe aantal vrouwen onder de cannabis social club-leden heeft men bij trekt Uw Plant een heel aardige verklaring: “Vermoedelijk is het percentage vrouwen (16%) niet representatief, maar wel te verklaren. Evolutionair neemt de man de risico’s om, in dit geval een illegaal product, ook voor vrouwlief wat in huis te halen.”

Cannabis als (zelf)medicatie

Dat wiet een medicijn is hoeven we jullie natuurlijk niet meer te vertellen. Naast de groep ‘echte cannabispatiënten’ verklaart een merendeel van alle bevraagden (82%) dat het zijn of haar geoogste bloemtoppen wel eens consumeert tegen bepaalde dagdagelijkse kwaaltjes (zie grafiek).

In 58% betreft het zelfs minstens een bestrijding van twee verschillende symptomen en in 30% zelfs het tegengaan van drie verschillende ongemakken.

grfk

Taboe bij dokter

13083109_10154152391299568_8750427170561052986_n

Trekt Uw Plant roept alle cannabis minnende Belgen op om komende zaterdag naar Cannabisbevrijdingsdag in Antwerpen te komen, het gratis wietfestijn

Overigens is men dan wel lid van een cannabis social club, dat wil nog niet zeggen dat de leden er tegenover iedereen open over zijn. Neem de huisarts, in minder dan de helft van de gevallen (48%) weet die ervan. “Zelfs op consultatie bij de dokter zet het taboe zich dus verder”, concludeert trekt Uw Plant dan ook.

Andere drugs: alcohol en tabak

Dat cannabis consumenten allemaal tabak gebruiken – voor hun joints o.a. – is onderhand ook niet meer waar: liefst 36% van de CSC-leden geeft aan nooit sigaretten te paffen! Trekt Uw Plant: “Vanuit haar ook informerende functie, licht een Cannabis Social Club haar leden in over de gezonde manieren van consumptie, zoals verdampen, olie druppelen of de mogelijke verwerking in eet- en drinkbare producten.”

Oh ja, ook alcoholgebruik, toch zo’n beetje het nationale volksvermaak in België, is geen vanzelfsprekendheid: 15% van de cannabismensen geeft aan nooit alcohol te nuttigen…

Cannabisbevrijdingsdag België

Oh ja, ook Belg en cannabis consument/liefhebber/patiënt? Kom dan uit de kast en ga aanstaande zaterdag naar de door trekt Uw Plant georganiseerde Cannabisbevrijdingsdag in Antwerpen!

[openingsbeeld: NLshop/Shutterstock, bron: http://www.dewereldmorgen.be/blog/stefanvandermussele/2016/05/09/wie-is-die-cannabisconsument]
(advertenties)