(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wat kan je toch allemaal leuke dingen doen met het belastinggeld dat verdiend wordt met de verkoop van legale, recreatieve cannabis. Zo gaat de stad Aurora in Colorado plaatselijke daklozen helpen met het wietgeld!

Wietbelasting goed besteed

In de eerste week van januari 2014 startte de Amerikaanse staat Colorado als eerste met de legale verkoop van funwiet, ofwel recreatieve cannabis. Deze door de kiezers in het bergstaatje afgedwongen verandering legt de staatskas bepaald geen windeieren: in 2015 bijvoorbeeld werd er 135 miljoen dollar belastinggeld overgehouden aan de bijna 1 miljard dollar die er aan cannabis werd verkocht! Dat geld moet volgens de wet deels naar mooie zaken als onderwijs, natuurbehoud en wegen.

Lokale verkoopbelasting

shutterstock_413018608

Daklozen en arme families in Aurora, Colorado worden geholpen met de opbrengst van de legale wietverkoop [foto: RabbitHolePhoto / Shutterstock.com]

Maar ook op gemeentelijk niveau profiteren de autoriteiten van de succesvolle legalisering van cannabis in Colorado. Neem de derde stad van deze staat: Aurora, dat eigenlijk een flink uit de kluiten gewassen voorstad van Denver is, met bijna 300 duizend inwoners. Omdat de gemeenten ook een verkoopbelasting op wiet mogen heffen, kunnen ze op lokaal niveau extra dingen doen voor medemensen die het hard nodig hebben.

Extra geld naar daklozen

Zoals daklozen dus. Aurora verwacht dit jaar iets meer dan 8 miljoen dollar binnen te harken door de belasting op de verkoop van funwiet en daarvan wordt in totaal 1.500.000 dollar apart gezet voor de homeless programs. Verder gaat de helft van het geld naar verkeers- en transportprojecten en ontvangt ook een nog te bouwen recreatiepark geld voor de bouw.

Onderwijs en hulpverlening

Onder de daklozenprojecten die extra geld krijgen is bijvoorbeeld Colfax Community Network. Deze hulporganisatie is maar wat blij met de 220.000 dollar wietgeld, dat o.a. ook aangewend wordt voor het onderwijs aan families met lage inkomens die noodgedwongen in motels en krakkemikkige appartementen wonen. Ook worden daklozen en armen voorgelicht over hulpmogelijkheden…

[openingsbeeld: Doug Shutter/Shutterstock]

 

(advertentie)