(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Onder jongeren is de elektronische sigaret – of shishapen – enorm populair. En 1 op de 5 scholieren gebruikt ‘m trouwens ook om wiet te roken, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Hoppa de nicotine-cartridge eruit en wiet, olie of wax erin!

Voor het eerst is er dus onderzoek gedaan naar het gebruik van E-sigaretten en cannabis en wel door Meghan Morean van de Oberlin universiteit in Ohio. Haar onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics.

Hoge THC-concentraties

Zij deed onderzoek onder 4.000 tieners in Connecticut en ontdekte dat 1 op de 5 scholieren die elektronische sigaretten gebruikt voor het vaporizen van nicotine het apparaatje ook gebruikt om wiet te verdampen. Haar bevindingen zijn in Amerika – maar wellicht gelden de resultaten ook voor de rest van de wereld, waar de E-sigaret ook een populair fenomeen is inmiddels – reden tot zorg. Allereerst dus dat jongeren erdoor worden aangemoedigd om ook wiet te gaan verdampen en ten tweede dat ze zo worden blootgesteld aan hogere concentraties THC. “Diverse vormen van cannabis, zoals hasjolie (concentraten), kunnen tig keer sterker zijn dan marihuana die gerookt wordt”, verklaart onderzoeker Morean.

e-1

Zij wordt bijgevallen door Dustin Lee van de Dartmouth universiteit, die zegt: “We weten heel erg weinig over de directe en langetermijneffecten van high potency THC op neurobiologie en gedrag.” Hij wijst erop dat dit extra van belang is bij tieners, omdat “die in een kritische fase zitten wat betreft de ontwikkeling van het brein”. In de VS probeerden ongeveer 2 miljoen scholieren een E-sigaret in 2014, drie keer zoveel als in 2013.

Jongens en meisjes verschillen

Morean en collega’s stelden vast dat 18% van de jongeren die E-sigaretten hadden gebruikt het ding ook voor het verdampen van cannabis gebruiken, in welke vorm dan ook. Volgens de onderzoekers zijn middelbare scholieren liefst 27 keer zo snel geneigd om hun E-sigaret voor wiet te gebruiken dan volwassenen die elektronisch roken! Verder blijken mannelijke en jongere scholieren eerder te willen blowen dan vrouwelijke en oudere scholieren, maar sociaal-economische factoren speelden weer geen rol. Het schoolbeleid speelt daarentegen wel weer een rol.

 

 

(advertentie)