(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Mogelijk wordt Zwitserland wel het eerste Europese land dat recreatief gebruik van cannabis voor volwassenen volledig legaliseert. Afgelopen vrijdag 30 april stemde de gezondheidscommissie van de Nationale Raad daar namelijk voor een wetsvoorstel dat de cannabiswet zou aanpassen aan de maatschappelijke realiteit – zouden ze hier ook eens moeten doen…

De Nationale Raad in Zwitserland vertegenwoordigt de stem van het volk in de Zwitserse regering, en is enigszins vergelijkbaar met de Eerste of Tweede Kamer in Nederland. Afgelopen vrijdag stemde deze Nationale Raad in met een wetsvoorstel van parlementair raadslid Heinz Siegenthaler, dat de cannabiswet aan moet passen aan de maatschappelijke realiteit.

300.000 Zwitserse blowers

En die maatschappelijke realiteit is dat er volgens Siegenthaler zo’n 300.000 Zwitserse cannabisliefhebbers zijn, die regelmatig wiet gebruiken. Het huidige cannabisverbod zorgt er volgens het raadslid dan ook niet voor dat er minder wiet wordt geconsumeerd, en beschermt de gebruikers ook niet met voorlichting, kwaliteitscontrole, informatie en leeftijdscontrole, aldus Siegenthaler. Het wetsvoorstel werd met 13 stemmen voor, en 11 stemmen tegen (en één onthouding) aangenomen.

Heinz Siegenthaler

Heinz Siegenthaler, Nationale Raad, Zwitserland (Foto: Parlamentsdienste)

Doel van het nieuwe voorstel is om cannabisgebruik door volwassenen te reguleren, en cannabis volledig te legaliseren binnen wettelijke voorwaarden en regels. Regulering dus en legale wiet voor volwassenen. Als het voorstel ook door de Zwitserse Kantonsraad wordt aangenomen, dan komt er op termijn dus naast legale CBD-wiet, ook legale THC-wiet in Zwitserland.

De legalisering in het wetsvoorstel, volgt in grote lijnen de regels zoals we die ook kennen van Canada. Er zullen duidelijke waarschuwingen komen op verpakkingen, inclusief het THC-percentage, dat niet boven de 20% mag liggen. Met de belastinginkomsten van legale cannabis wordt onder meer voorlichting, bescherming en preventie van cannabisgebruik voor de jeugd bekostigd. Pilots en testen moeten de uiteindelijke regelgeving definitief gaan vormgeven.

Wat vindt de Kantonsraad?

Maar wil Zwitserland daadwerkelijk legaliseren, dan moet de nieuwe wet ook nog door de andere Zwitserse kamer worden aangenomen. Dat is de zogenaamde Kantonsraad, bestaande uit 40 regeringszetels. Van die 40 zetels zijn er momenteel 13 van de Christendemocraten, 12 van de liberalen/democraten, 9 van de socialisten en 6 van de rechts conservatieve Zwitserse volkspartij. Het is dus nog even afwachten of het wetsvoorstel daadwerkelijk tot het eerste Europese land met legale cannabis leidt…

[Openingsfoto: Anton Gvozdikov, Shutterstock]
(advertenties)