(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Zijn kweekkasten zijn schoongemaakt en helemaal klaar voor een nieuwe kweekronde. De plantjes die de kasten zullen gaan bewonen zijn echter nog niet boven de grond, dus houdt Willie het kort vandaag. Over een koude noordenwind, Sneeze en Morning Glory, en warm witte werkverlichting…

Een wat korter verslag dan je van me gewend bent deze week. De zaadjes hebben het namelijk een beetje te fris gehad, waardoor het ontkiemen wat meer tijd in beslag neemt dan gewoonlijk. Ik had de zaadjes op mijn bureau staan, maar door de noordenwind hebben ze het daar een beetje te koud gehad. Het was er rond de 19 graden, wat het ontkiemen niet stopt maar wel behoorlijk vertraagt. Mocht je je afvragen wat de potjes rechts achter op de foto zijn; dat zijn mijn moestuintjes van de Albert Heijn. Die liften even mee tot het wat warmer is buiten.

Zomers temperatuurtje

De twee Sneeze zaadjes hadden minder last van de kou, en kon ik zondag in de aarde stoppen. Deze heb ik meteen maar in de G-kit met verhogingsset geplaatst. Hier is het een stuk warmer met de G-Bars aan. De G-Bars van 150 Watt had de G-Kit zo opgewarmd tot een lekkere 30 graden. Na het aanzetten van de ventilatoren daalde de temperatuur naar 28 graden Celsius. Een lekker zomers temperatuurtje waar ik erg naar uit kijk om eerlijk te zijn. De G-Bars heb ik op het moment op een hoogte hangen van 45 centimeter boven de potjes. De camera staat vol op de potjes gericht, dus als ze boven de grond komen leg ik ze meteen vast in een time lapse.

Morning Glory

De Morning Glory zaadjes van Barney’s Farm vonden de lage temperatuur een stuk minder aangenaam. De vier kleine zaadjes zijn niet veel verder dan vorige week. Ik dacht eerst dat ze het niet meer deden maar naar een paar uur in de G-kit met de verlichting aan, leek het erop dat er toch iets meer van de wortels zichtbaar werd.
Het is nu wel even goed opletten met het bewateren van de Morning Glory’s. Als je te veel water in de schaal doet bestaat er een grote kans op algengroei en kunnen de zaadjes dood gaan. En als je te weinig geeft drogen ze uit en gaan ze dood. Het is dus dagelijks het water verversen en twee keer per dag controleren of er nog genoeg water is. Ik heb even ter vergelijking een foto van vorige week erbij gedaan, alleen was toen het koffiefilter gesloten.

Ik geef de Morning Glory nog een paar dagen. Anders moet ik maar even kijken wat ik nog voor moois in de la heb liggen, want de G-kits moeten wel gevuld blijven.

Werklamp

De nieuwe werkverlichting die ik in de G-kit had willen installeren was helaas niet wat ik ervan had verwacht. De bedrading was te kort voor waar ik de verlichting wilde hebben, en de verlichting vond ik niet wit genoeg. Het was warm wit en dat vind ik minder geschikt om de planten bij te controleren op bijvoorbeeld beestjes of schimmel. Ik ben nu van plan om de werkverlichting uit de G-Kit XL te halen en als de rijen voor de winkels wat minder lang zijn, voor deze kast een nieuwe werklamp te kopen.

Volgende week in mijn kweekavontuur: komen de Sneeze plantjes al boven de aarde uit? Leven de Morning Glory zaadjes nog?

Willie Wietman

(advertenties)