(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Meer kweeklicht betekent ook meteen meer oogst, alleen dat verdomde energieverbruik… Wil je je kweekruimte nou upgraden zonder dat je meer energie verbruikt, denk dan ook eens aan een Yield Panel in plaats van een grotere lamp. Daarmee vergroot je namelijk de hoeveelheid licht op je planten, zonder een nieuwe lamp te hoeven kopen. 

Wanneer je een kweekruimte aanlegt, schilder je de wanden wit om het licht dat op de wanden valt terug op de planten te laten kaatsen. Kweektenten zijn om dezelfde reden van binnen voorzien van een reflecterend oppervlak. Dit is uiteraard niet voor niets, ga maar eens zelf kijken in je kweekruimte. Zeker bij de hogere wattages aan kweeklampen valt er een hoop licht op de wanden, en ook al zijn die wit of reflecterend, er gaat er een hoop kweeklicht verloren, en dat is zonde.

Yieldpanel-reflectiepanelen

Reflectie

Wanneer er licht op een wand schijnt, kunnen er afhankelijk van het materiaal van de wand een paar dingen gebeuren. Het licht kan geabsorbeerd worden en omgezet worden in warmte, dit wil je niet want al het licht gaat dan verloren. Het licht kan ook worden verstrooid en kaatst alle kanten op, dit is het geval bij een witte wand en is niet erg efficient aangezien het licht ook omhoog gekaatst wordt en daar staan uiteraard geen planten. Licht kan ook spiegelend teruggekaatst worden en schijnt dan maar één kant op, dit zou gebeuren wanneer je een spiegel zou ophangen, wat ook weer niet handig is aangezien je daardoor zogenaamde hotspots krijgt. Toch is een spiegelend oppervlak de beste optie voor een kweekruimte, maar dan niet met een spiegel. Een spiegelend materiaal met een hamerslag kaatst licht het beste terug, wél richting de planten maar zonder hotspots. En hoe beter het materiaal reflecteert, hoe minder licht er verloren gaat.

95% lichtreflectie

Niet alle reflecterende oppervlakken reflecteren even goed. Hoe beter de oppervlakken reflecteren, hoe minder licht er wordt opgenomen en hoe minder warm het oppervlak wordt. Reflecterend tentdoek van een kweektent reflecteert al een stuk beter dan een witgeschilderde muur maar nog lang net optimaal. Er valt met lichtweerkaatsing echt een hoop te winnen, zeker bij de krachtigere kweeklampen die hoger boven het gewas hangen. Precies daarom zijn YieldPanels ontworpen, om een zo hoog mogelijk rendement aan lichtweerkaatsing te realiseren.

YieldPanels reflecteren 95 procent van al het licht dat erop schijnt terug naar beneden op de planten. Dit kan doordat ze gemaakt zijn van een spiegelglad soort aluminium dat voorzien is van een ultradunne glascoating. De reflectie wordt veroorzaakt door het spiegelende aluminium en de glascoating zorgt ervoor dat het aluminium niet kan oxideren en altijd zijn optimale reflecterende vermogen behoudt. De coating is ultradun zodat het licht niet in de coating verloren gaat. Dit resulteert in een rendement dat tot 70% hoger kan uitpakken dan zonder het gebruik van YieldPanels.

70% meer bruikbaar licht

PAR staat voor Photosynthetically Active Radiation en daarmee wordt eigenlijk bedoeld het opneembare licht voor planten. De YieldPanels verhogen de PAR-waarden van het licht aan de rand van je kweekruimte met wel 70%, maar ook direct onder de lamp kun je op 30% meer opneembaar licht rekenen dankzij de panelen. Hierdoor kun je een 400Watt kweeklamp mét YieldPanels vergelijken met een 600 Watt kweeklamp zonder Yield Panels. Meer licht van dezelfde lamp dus eigenlijk.

DSC_1533

Barney’s YieldPanels in Actie

Omdat wij de mooie woorden van YieldPanel natuurlijk niet zomaar klakkeloos aannemen, heeft Barney de reflectiepanelen getest. Je kunt zijn kweekverslagen mét de YieldPanels teruglezen en vergelijken met de kweekverslagen zónder de panelen. Zijn laatste oogst ziet er een stuk indrukwekkender uit en Barney gaat dan ook met veel plezier door met het gebruik van de panelen.

Rendement

Een set YieldPanels bestaat uit vier platen van 100 bij 50 centimeter die je tegen de wanden van je kweekruimte aan plaatst. Door ze op te hangen met verstelbare Heavy Duty Hangers kun je ze gemakkelijk hoger en lager hangen zodat ze op de die plaats hangen waar het meeste licht valt. Op deze manier kun je het rendement van je kweeklamp volgens de fabrikant tot 35% wel verhogen. En dat haal je zeker niet met een standaard reflectie folie of mylar wandbekleding.

Een set van vier YieldPanels is geschikt voor een tent van één bij één meter. Ze zijn te koop op G-Tools.nl en kosten 124 euro per set.

Delen via
Lekker bezig!
(advertenties)