(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een kweekronde houdt voor Willie Wietman niet op bij het oogsten. De oogst moet namelijk goed rijpen en lucht- en lichtdicht worden opgeslagen. De kweekkast moet weer klaargemaakt worden voor een volgende ronde, en van kleine topjes en knipafval wordt wietolie gemaakt. Het is een kweekavontuur an sich…

Vorige week is de wiet gewogen en wat een hoeveelheid: 219 gram mooie toppen en nog eens ruim 100 gram kleine topjes en knipafval om wietolie van te maken! De mooie toppen moeten natuurlijk opgeslagen worden. De eerste 100 gram verdeel ik over weckpotten. Dit is de cannabis die ik de komende tijd wil gebruiken. De overige 119 gram zal wat langer goed moeten blijven.

Cannabiskluis

Om deze wiet lang goed te houden heb ik een CVault gekocht bij Plantarium. Dit is een speciale stapelbare rvs curing jar, voorzien van een houder voor een Boveda vochtigheidsregulator. De rvs container is lucht- en lichtdicht en zorgt voor het behoud van terpenen en cannabinoïden. ‘Je cannabis wordt door middel van de toegevoegde Boveda perfect gecured!’ Toen ik dat las dacht ik, dit lijkt me de perfecte manier van opslag voor langere periode.

Schoonmaken & tweaken

Nu de cannabis goed is opgeborgen, is het tijd om de CNNBS G-Kit XL schoon te maken. Alleen de bodem was echt vies maar ook snel weer schoon. Ik had een keer niet zo zuiver in de plantenbak gegoten en wat gemorst. De kweekkast daarna nog even ontsmet met alcohol, en toen was ik klaar om de G-Kit XL verder te tweaken.

Als eerste neem ik even de ventilatoren die in de kweekkast op de grond staan onder handen. Deze heb ik wat langere benen gegeven. Daardoor staan ze nu wat verder van de grond en niet meer zo dicht bij het water te draaien. De ventilatoren aan de rechterzijde staan nu wat stabieler schuin en de CNNBS G-Kit XL is nu ook bestickerd.

Na het zien van de time lapse video’s van Dokter Groen, ben ik geïnspireerd geraakt om ook een camera in de G-Kit XL op te hangen. Ik gebruik een Foscam camera en ik ben benieuwd of dat ook gaat lukken.

Wietolie maken

Zoals eerder gezegd heb ik naast de 2019 gram wiet, ook 107 gram kleine topjes en knipafval geoogst om wietolie van te maken. Ik gebruik dat tegen mijn pijnklachten. Maar na het ongelukje met de alcohol van vorige week (fles stuk laten vallen, red.) moest ik een nieuwe fles bestellen. Die is inmiddels binnen dus laten we beginnen. Ik heb een paar jaar geleden een Cannolator basispakket gekocht om thc-olie te kunnen maken.  Hier in het kort hoe ik de wietolie maak.

Ik start met het afwegen van 20 gram wiet; op de foto zie je 22 gram maar dat is om het gewicht van de takken te compenseren. Deze gooi ik in mijn oude heavy grinder, een koffiemolen die draait op 220 V. Hij is in staat om 5 gram wiet in 6 seconden fijn te malen. Na een paar keer grinden is het klaar voor gebruik.

Nu is het tijd het geworden om de consumptiealcohol 96% (pure alcohol) af te meten. Ik gebruik hiervoor altijd zes keer de hoeveelheid wiet, in milliliters. In dit geval dus zes keer 22 (gram wiet) is 132 milliliter alcohol. Ik weeg ook altijd even de maatbeker waar straks de olie in komt, zodat ik het na kan wegen om te zien hoeveel olie ik gemaakt heb zonder het weer over te moeten gieten en er olie verloren gaat. De lege maatbeker weegt 99,41 gram, zoals je kunt zien.

Na het verwijderen van de grote takken stop ik de gemalen Morning Glory wiet in de extractiebuis. In de onderzijde heb ik een stukje ongemalen wiet gestopt zodat het gaatje onderin de extractiebuis niet verstopt raakt. Nu zet ik de extractiebuis in de houder en daaronder de flessenwarmer. In de flessenwarmer zit de maatbeker, omringt door een laagje water om de warmte over te brengen om zo het verdampen van de alcohol te versnellen.

Ik giet rustig de eerste 100 milliliter alcohol in de extractiebuis en na een paar seconden komen de groene druppels er aan de onderkant uit. Wanneer er een klein plasje in de maatbeker zit, zet ik de flessenwarmer aan om het groene vocht te verwarmen en de alcohol te verdampen. Om het verdampen nog verder te versnellen gebruik ik een aquarium luchtpomp om lucht in de maatbeker te blazen. Die blaast trouwens alleen bóven de vloeistof en niet erin. Gebruik geen ventilator hiervoor, in verband met vonken, alcoholdamp is brandbaar!

Na een kwartier is de alcohol doorgelopen en doe ik de rest van de alcohol erbij. Nu, bijna 2 uur verder is de alcohol volledig verdampt en is het tijd om de maatbeker nog eens te wegen. De eerste keer leeg was het 99.41 en nu 104.03 gram. 104.03 gram minus de 99.41 gram van de beker is dus 4.62 gram pure wietolie uit de 22 gram cannabis.

In de maatbeker met thc-olie stop ik nu drie vooraf gevulde pipetflesje met hennepzaadolie. Zo is het altijd goed afgemeten. Nog één keer verwarmen en goed doorroeren om de wietolie en de hennepzaadolie te vermengen, en dan terug de pipetflesjes in en de thc-olie is klaar voor gebruik.

Nieuw leven, een nieuwe ronde

Nu de oogst verwerkt en opgeslagen is, wordt het natuurlijk ook weer tijd voor de volgende ronde. Daarvoor had ik al wietzaden laten kiemen maar dat ging niet helemaal goed. Mijn kat dronk stiekem water uit het bakje waarin de zaden lagen te kiemen. Gelukkig heb ik twee mooie nieuwe wietzaadjes gehad. Ik heb ze deze keer op een veilige plek gezet waar mijn kat er niet bij kan.

De eerste worteltjes zijn inmiddels al zichtbaar. Het is een wietzaadje van Dutch Passion en een wietzaadje van Sensi Seeds. Ben je benieuwd welke wietsoorten, lees dan volgende week weer mijn kweekavontuur want dan zal ik het vertellen. Ook laat ik je dan weten of er nog meer wietsoorten/planten bij zullen komen.

Willie Wietman

(advertentie)