(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is lente en in de winkel ligt al volop zaaigoed, bij de Appie krijg je gratis zaadjes voor een moestuintje en ook bij cannabisliefhebbers gaat het bloed sneller stromen. Binnenkort kun je buiten weer je eigen wietplanten kweken en de natuur doet dan het meeste werk. Maar dan moeten wietplanten wel de eerste fase overleven.

Zaailingen zijn nog erg teer en kunnen snel doodgaan als ze niet de juiste bescherming krijgen. Zeker wanneer je ze buiten op laat komen, zijn ze een gewilde prooi voor slakken, knaagdieren droogte of kou. Buiten zetten van wietplanten kan trouwens pas ongeveer vanaf 12 mei, eerder loopt je plantje het risico om kapot te vriezen door nachtvorst.

root upward

Dit zaadje is precies verkeerd om gepoot

Ondersteboven

Tijdens het ontkiemen splijt een zaadje in het midden open. Binnen een dag of twee verschijnt er een wit puntje dat uitgroeit tot een soort staartje. Dit is de allereerste wortel van het jonge plantje. Als je direct in de aarde of een plugje ontkiemt zal het worteltje door de zwaartekracht vanzelf de grond in groeien, maar wanneer je het zaadje tussen watjes of keukenpapier hebt laten ontkiemen moet je ze dus zelf in de grond zetten. En hier kan het dus al misgaan!

Denkend dat het staartje de plant is stoppen ze het zaadje in de grond met het worteltje in de lucht. Het worteltje kan dan geen vocht opnemen en het plantje moet kostbare energie verbruiken om het worteltje weer naar beneden te laten groeien. Als het zaadje dit al overleeft maakt het op zijn minst een belabberde start.

Een zaadje plaats je dus met het worteltje naar beneden in de grond. Een beetje domme fout, maar het gebeurt echt. Naarmate het worteltje zich verder in de grond boort, splijt het zaadje verder open en groeit het omhoog. Eruit komen de lobblaadjes. Dit zijn de allereerste blaadjes van je wietplant, ze zijn rond en hebben geen gekartelde rand. Deze lob blaadjes zijn de eerste voedingsfabriekjes van het plantje en zetten het eerste licht om in chlorofyl waarmee het plantje verder kan ontwikkelen.

Bescherming

Er zijn tal van bedreigingen waartegen je zaailingen moet beschermen voordat ze sterk genoeg zijn om op eigen kracht verder te kunnen groeien, zeker buiten. Denk goed na over een geschikte plaats om de zaailingen te zetten die voldoende bescherming biedt.

Een simpele plastic fles kan een prima bescherming bieden en voor wat extra luchtvochtigheid zorgen maar een kleine tuinkas is ook ideaal

Een halve plastic fles kan de zaailing buiten beschermen tegen kou, insecten, slakken en knaagdieren. Maak een paar gaatjes in de zijkant van de fles voor de nodige frisse lucht. Hoewel zaailingen bijzonder goed tegen kou kunnen, moet je weten dat nachtvorst een zaailing kan doen bevriezen en daarmee een vroegtijdig einde kan maken aan het leven van je wietplant. De plastic fles beschermt tegen de kou, maar als je weet dat er nachtvorst op komst is kun je je zaailingen nog beter even naar binnen halen.

Een koperen barrière kan slakken tegenhouden. Knaagdieren laten zich echter niet door koper afschrikken, maar kippengaas werkt gelukkig wel prima

Slakken en knaagdieren kunnen ook voor een voortijdig einde van je wietplanten zorgen. Vooral in het begin vormen Slakken een serieuze bedreiging, maar als je planten wat groter zijn kunnen ze wat meer van de slijmerige beestjes hebben. Strooi slakkenkorrels of maak een barrière van koper rond de plant om slakken tegen te houden. Dit kan met koperdraad of stuivers, maar let op, sommige slakken trekken zich niets van het koper aan. Knaagdieren kun je bet beste tegenhouden met wat (kippen)gaas dat je in een cirkel rond je plant neerzet. Het gaas biedt later ook een goede bescherming tegen windvlagen.

strekkendezaailingen

Strekkende zaailingen door te weinig licht, sommigen worden ondersteund met een ijzerdraad

Licht

Naast voldoende vocht, heeft een zaailing ook voldoende zonlicht nodig. Wie binnen onder kunstlicht ontkiemt doet er goed aan om de lamp zo laag mogelijk te hangen. Als de jonge babyplant namelijk te weinig licht krijgt zal ze gaan strekken om hogerop meer licht te kunnen opvangen. Dit kost de jonge plant veel energie en als ze te veel gestrekt is loopt ze de kans om om te vallen. Een stammetje dat omvalt kan gaan rotten op de natte aarde.

Als je buiten ontkiemt heb je het licht niet in de hand en zul je een strekkende zaailing dus moeten ondersteunen zodat ze niet omvalt. Dit gaat gemakkelijk met een stuk koperen elektriciteitsdraad, buig een oogje aan de ene kant en steek het jonge plantje er doorheen. De andere kant steek je in de aarde. Met een beetje ondersteuning kunnen strekkende zaailingen uitgroeien tot metershoge monsterplanten, dus koester die lange slungels en geef ze niet op!

(advertentie)