(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Of het een beetje zou lonen als wij cannabis zouden legaliseren? Als je de staat Colorado in de VS als voorbeeld neemt – de 1e ooit met zowel legale recreatieve als medicinale wiet – zeker wel. De cannabisindustrie zit de machtige olie- en gassector al op de hielen, en droeg liefst 2.390.000.000 dollar bij aan de economie van de staat met 5,5 miljoen inwoners. En dat dus in één jaar tijd: 2015.

Enorme bijdrage van wietbranche aan economie

Dat de legalisering van cannabis een rechtvaardige, slimme, dappere en  ook nog zeer lucratieve move is geweest van de staat Colorado behoeft geen toelichting meer. Maar dat de economische bijdrage van alles wat met de wietbranche van doen heeft zó groot zou zijn… dat hadden toch maar weinigen ooit voorspeld. In het tweede jaar van de volledige legalisering in Colorado – 2015 dus – was wiet goed voor een economische plus van 2,39 miljard dollar, zo becijferde de Marijuana Policy Group (MPG) in een researchrapport dat afgelopen dinsdag werd gepubliceerd: ‘The Economic Impact of Marijuana Legalization in Colorado’.

Ruim 18.000 nieuwe jobs in 1 jaar

Het rapport van de in Denver, de hoofdstad van Colorado, gevestigde experts bestempelt de cannabisbranche als de snelst groeiende business sector in de staat. Zo werden er door de legale wiethandel alleen al in 2015 liefst 18.005 nieuwe banen (!) gecreëerd, kom daar nog maar eens om in deze tijden van lagelonen-landen en robotisering…

shutterstock_379914373

MPG, het economisch onderzoeksbureau is opgericht door wetenschappers van BBC Research & Consulting en de University of Colorado. Men ontwikkelde een ‘marijuana impact model’ om aan te kunnen tonen wat de effecten zijn van legalisering op de economie van de staat als het gaat om output, belastingopbrengst, bruto binnenlands product en werkgelegenheid. Het rapport is ook door het bureau zelf betaald.

Illegale wietmarkt verdwijnt

‘Een meevaller die ze min of meer in de schoot geworpen kregen in Colorado’, oordeelt het rapport. Maar er zit  een kanttekening bij ook: de verkopen van cannabis komen vooral op het conto van een shift van de grijze en zwarte markten naar de legale. MPG stelt in het rapport zelfs dat deze verhuizing goed is voor 36,2 punten van de 42,4 punten die de verkoopgroei in procentpunten bedraagt in 2015.

Voor de komende jaren voorspelt men dan ook een afkoeling naar ongeveer 11,3% groei in wietverkopen in Colorado. Enerzijds omdat de illegale markten dus zo goed als verdwijnen en anderzijds omdat er steeds meer Amerikaanse staten zo slim, dapper en rechtvaardig zijn om tot volledige legalisering van zowel medicinale als recreatieve cannabis over te gaan.

De vraag is dus hoe lang wij hier in de Lage Landen nog het stomste jongetje van de klas willen blijven?!

[openingsfoto: Canna Obscura/Shutterstock, foto big business: Doug Shutter/Shutterstock]
(advertentie)