(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een verse update van buitenwiet-correspondent Steve. Die ondanks de beroerde zomer toch met enige tevredenheid kijkt naar hetgeen zijn White Russian en Biddy Early dames presteren. De eindfase is aangebroken in zijn tuin, dus is het een kwestie van goed in de gaten blijven houden vooral…

White Russian

Het einde van dit seizoen is nabij, althans voor mijn White Russian dame. Haar toppen zijn keihard geworden en ze ruikt ongelooflijk lekker. Alleen, echt heel veel groter zijn haar toppen niet meer geworden. Dit heeft met name te maken met het verschrikkelijke weer van de afgelopen twee weken.

Het heeft hier bijna alleen maar geregend, en dat is iets waar je als buitenkweker nu eenmaal mee moet leren leven. Al heb je de beste zaadjes, en je voedings regime perfect, als het weer niet mee werkt heb je pech.

Maar ik mag nog niet klagen, tot nu toe staat mijn Russische schone er nog prima bij en kan ik nog nergens een spoor van budrot vinden. Ze heeft dan ook tijdens alle regen buien onder mijn overkapping gestaan.

Laatste voeding en ‘spoelen’

Vandaag heb ik haar de laatste keer voeding gegeven, en als ze dat op heeft zal ze alleen nog afgezuurd water krijgen met een PH van 5.5, op die manier spoel ik alle voedingsresten weg. Zo blijft er geen voeding meer achter in de toppen waardoor de rook heerlijk smooth wordt.

Verder blijf ik iedere dag goed speuren naar budrot, en hopen dat ze het nog even twee weken volhoudt. Dit doe ik door goed te kijken en aan de kleine blaadjes die in de toppen zitten te trekken, als deze blaadjes loslaten heb je bijna zeker last van budrot. Verder kijk ik naar het aantal haartjes dat al bruin is geworden.

20160812_154043

Ook kijk ik regelmatig met een juweliers loepje naar de trichonomen op de toppen, als deze  allemaal melkachtig zijn is het tijd om te knippen.

Biddy Early

Verder zijn mijn Biddy Early dames nu zo breed geworden dat ik ze ’s avonds niet meer de schuur in krijg. Dit is best jammer, want nu moeten mijn dames s’nachts in de kou staan. Maar naar mijn mening is dit nog altijd beter dan dat er dadelijk een mooie tak afbreekt.

Wel merk ik dat de toppen van de Biddy Early wat luchtiger zijn als die van de White Russian, misschien dat dit toch te maken heeft met de klap die ze gehad hebben van de roest schimmel, of door het gebrek aan temperatuur en zonlicht, wie zal het zeggen…

20160812_154049

Wel beginnen de takken van de Biddy Earlys al lichtjes door te hangen, ik hou dit nu nog een beetje in de gaten, als het te erg wordt zal ik de takken met touwtjes vastbinden aan het scrog rek om te voorkomen dat ze bezwijken onder hun eigen gewicht.

Laten we hopen dat het weer de komende tijd wat beter wordt. Tot over twee weken!

(advertenties)