(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In maart zakte de officiële werkloosheid in de Amerikaanse staat Colorado naar een schamele 2,6 procent, het laagste in heel de VS en zeer waarschijnlijk zelfs in de gehele wereld. In Nederland is ie bijvoorbeeld twee keer zo hoog. En waar dankt Colorado dit in grote mate aan? Juist, de legalisering van cannabis!

Historisch lage werkloosheid

De 2,6% werklozen is ook het laagste percentage sinds Colorado in 1976 begon met het meten ervan. In totaal werken er nu 2.933.300 mensen in deze staat, die slechts 5,5 miljoen inwoners telt. De gemiddelde werkloosheid in de VS bedraagt momenteel 4,5%, dus je kan met droge ogen stellen dat Colorado het erg goed doet.

De sectoren van de economie die de meeste nieuwe banen creëren zijn leisure/hospitality, financiële activiteiten, onderwijs en gezondheidsindustrie. Legale cannabis kan je in de eerste, tweede en laatste categorie gerust tot een van de aanjagers beschouwen.

Wiet goed voor miljard dollar per jaar

De Volkskrant schrijft maandag dat de arbeidsmarkt in Colorado zelfs ‘verhit’ is na de legalisering van wiet. Op nieuwjaarsdag 2014 werd na medicinale cannabis ook recreatieve wiet vrijgegeven en dat heeft in drie jaar geleid tot een branche die meer dan 1 miljard dollar per jaar omzet.

Veel blij gezichten dus bij zowel de cannabisbranche als de overheid (belastingen!), maar één sector is minder blij met de wietbusiness: fastfood en restaurants.

Minimumloon is lachertje

Van oudsher is het minimumloon in de VS een lachertje, de federale regering hanteert een uurloon van 7,25 dollar per uur. Nou doen sommige staten daar op eigen houtje nog wat centjes bij, maar veel meer dan een tientje per uur tik je met een horecabaantje in Amerika niet snel binnen, afgezien van wat tipgeld natuurlijk.

Het knippen van toppen levert je in Colorado al 22 dollar per uur op, tegenover een tientje in de MacDonald’s… [beeld: aastock/Shutterstock]

Nee, dan de legale cannabis business. Daar betalen ze al gauw meer dan het dubbele voor een wietknipper op edibles-inpakker! Zo klaagt restauranthouder Bryan Dayton tegenover persbureau Bloomberg dat het logisch is dat mensen kiezen voor die 22 dollar per uur plus alle secundaire arbeidsvoorwaarden in een ruimte met airconditioning in plaats van hamburgers bakken in een bloedhete keuken voor de helft van het geld zonder sociale zekerheden. ‘Het is nogal een simpele keus’, aldus Dayton.

Blijfbonussen

Ook Mark Rogers, wiens familie drie Cheddar’s Scratch Kitchen restaurants runt in Colorado wordt bijkans gek van die cannabis. Hij was gewend om zijn personeel een bonus van 100 dollar te geven als ze met een werknemer aankwamen die 1 jaar bleef. In middels heeft hij daar al 500 dollar van gemaakt, en die krijg je al als iemand drie maanden on the job blijft.

Ook heeft hij al personeel uit andere staten binnengehaald, zich tot recruiters gewend en de salarissen van de managers flink verhoogd om de concurrentie op afstand te houden. Want het zijn niet alleen de ‘eenvoudige banen’ als wietknipper die populair zijn, ook koks worden weggelokt door de wietbranche. Die heeft er trouwens ook nog eens voor gezorgd dat er sowieso veel meer restaurants zijn bijgekomen in bijvoorbeeld Colorado’s hoofdstad Denver. En dit jaar gaan er naar verwachting weer 30 nieuwe open!

Hogere lonen in horeca

Vanzelfsprekend klagen de restauranthouders steen en been en moeten ze wel meer loon en ‘blijfbonussen’ aan hun personeel uitkeren om niet (nog meer) in de problemen te komen. Dat hun winstmarges daardoor in het gedrang komen… ach, het werd de hoogste tijd dat die horeca-medewerkers niet meer zo schandelijk werden uitgebuit. Mooi hè, die legale wietmarkt 😉

[openingsfoto: J. Lekavicius/Shutterstock]
(advertentie)