(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Rogier wil van onze eigen lieve Muna weten wanneer hij zijn planten, die overigens al een maand oud zijn, nou precies op een 12-uurs lichtregime zou moeten zetten. Een veelgehoorde vraag waar dus wel meer beginnende hobbykwekers mee worstelen. Muna?

Wanner bloeien?

Hoi lieve Muna, ik heb een vraagje over de bloei. Ik heb een ruime maand geleden een kweektent aangeschaft en ben natuurlijk meteen begonnen. Ik weet wel dat je een plant in de bloei zet door over te schakelen op een 12-uurs lichtregime, maar wanneer moet ik dat dan precies doen? Mijn planten zijn nu 4 weken oud en ongeveer 20 centimeter hoog. Groetjes en vast bedankt, Rogier

Beste Rogier, goeie vraag!

nature

Cannabis bloeit in de natuur wanneer de dagen korten aan het einde van de zomer

Het ideale moment waarop je zou moeten overschakelen op een 12-uurs lichtregime om de bloei te forceren, het is iets waar veel mensen moeite mee hebben. Dat komt omdat het beste moment daarvoor voor iedere situatie anders is. Het is namelijk afhankelijk van nogal wat factoren zoals je eigen voorkeur, de soort die je kweekt en de ruimte die je daarvoor tot je beschikking hebt.

Cannabis heeft twee duidelijk verschillende levensfasen, namelijk de groeifase en de bloeifase. Die laatstgenoemde fase begint in de natuur aan het einde van de zomer en wordt aangewakkerd door het korten van de dagen. De plant weet, de dagen worden korter dus de zomer loopt ten einde en ik moet mij nu voortplanten want binnenkort ben ik dood. Bloeien dus!

Binnen korten de dagen alleen wanneer de kweker dat wil. Zolang je als kweker een 18-uurs lichtregime (18 uur licht, 6 uur donker per dag) aanhoudt, blijft de plant in de groeifase. Schakelt de kweker over op 12 om 12 uur licht en donker, dan begint de bloeifase. Zo simpel is het in feite, en je bepaalt dus zelf wanneer je de bloeifase inluidt.

Groeispurt

Het juiste moment is natuurlijk vooral afhankelijk van de grootte van je kweekruimte, hoe langer je wacht, hoe groter de plant immers zal worden. Hierbij moet je rekening houden met een groeispurt die altijd voorafgaat aan het daadwerkelijke bloeien. Tijdens deze groeispurt, die begint als je overschakelt op 12 uur licht, worden wietplanten nog een flink stuk groter. Hoeveel verschilt per soort maar over het algemeen worden indica’s ongeveer een derde van hun huidige formaat groter, terwijl sativa’s wel in formaat kunnen verdubbelen.

In een kleine hobbykweekruimte waar niet meer dan een plant of 5 staan is het een goed idee om in ieder geval een week of 5 te wachten voor je overschakelt. Zo krijgen de wortels een mooie periode de tijd om zich na het verpotten te verspreiden voor de bloeifase ingaat. Je kunt ook langer wachten als je nog grotere planten wil hebben natuurlijk, dat beslis je zelf.

Links een Sea Of Green met veel planten die een korte groeifase achter de rug hebben, rechts een SCreen Of Green met weinig planten en een langere groeifase

Er zijn ook kwekers die gewortelde stekken in een grote pot zetten, 1 weekje wachten en dan meteen in de bloei zetten. Maar dat gebeurd eigenlijk alleen in commerciële kwekerijen waar veel planten staan en is niet zozeer voor de hobbyist. Deze manier van kweken wordt Sea Of Green (SOG) genoemd omdat het je een kweekruimte vol toppen oplevert. Wil je als hobbykweker ook een oppervlakte van toppen dan kun je met minder dan 5 planten ook SCROGGEN. Scrog staat voor SCreen Of Green en daarbij laat je de planten langer groeien terwijl je de toppen door een horizontaal rek vlecht. Hoe het precies werkt kun je hier lezen.

(advertenties)