(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een goede vraag van Georges aan Muna deze week. Hij wil zijn eigen gefeminiseerde zaden maken door twee planten te kruisen en vraagt zich af welke van de twee ouders de meeste eigenschappen door zal geven aan het nageslacht. De vader of de moeder?

Sativadominante kruising?

Ik ben dit jaar van plan om mijn eigen vrouwelijke cannabiszaden te maken maar ik kom er niet uit welke plant de meeste eigenschappen doorgeeft. Als ik bijvoorbeeld een sativadominante plant wil maken uit een sativa en een indica, moet ik dan juist een sativavader met een indicamoeder kruisen of net andersom? Ik ben heel nieuwsgierig naar het antwoord op deze vraag, groet van Georges

Hallo Georges, dat is een interessante vraag die je daar op tafel legt zeg! Zaden kweken is een vak an sich en het vereist een kweker met veel kennis om een nieuwe stabiele soort te kweken. Het is lastig om te zeggen welke plant, moeder of vader, de meeste eigenschappen doorgeeft aangezien iedere plant sowieso al een verschillend genotype heeft. Wij denken over cannabissoorten altijd dat uit ieder zaadje exact dezelfde plant komt, maar zo werkt voortplanting dus niet. Helaas, want dat zou het vak van breeder een stuk makkelijker maken.

Vergelijk het even met je eigen broers en zussen als je die hebt. Hoewel jullie allemaal dezelfde moeder en vader hebben, zien jullie er toch verschillend uit. Jullie zijn wel van hetzelfde ras, hebben dezelfde genen meegekregen maar ze zijn niet hetzelfde tot uiting gekomen. Zo werkt het met planten ook een beetje.

seed

Genenparen

Het genotype van een plant is opgebouwd uit genenparen, een gen van de ene ouder en een ander gen van de andere ouder. Samen vormen ze een genenpaar. Wanneer de genenparen van elkaar verschillen krijg je een hybride plant, een heterozygoot. Zijn de genen van moeder en vader hetzelfde dan krijg je een homozygoot wat meestal gebeurd wanneer de soort zichzelf in stand houdt zoals in de natuur.

Genen (lees eigenschappen) in een paar kunnen dominant of recessief zijn. Recessieve eigenschappen komen alleen tot uiting wanneer je er twee dezelfde genen van in een genenpaar hebt. Om een recessieve eigenschap tot uiting te krijgen zul je dus moeten wachten tot de eerste generatie homozygoten. Met andere woorden tot de tweede generatie.

Simpel gesteld, welke plant je ook als moeder of vader kiest je zult altijd een mix krijgen van een kwart van de planten waarin de dominante eigenschappen van de moeder tot uiting komen, een kwart met de dominante eigenschappen van de vader, een kwart met gemengde dominante eigenschappen en een kwart met vaste dominante eigenschappen. Het maakt daarbij niet uit welke moeder of vader je kiest.

paarsIn een kweekprogramma worden stekken van de moeder en de vader bewaard aangezien zij de ware dragers van de originele planten zijn. Deze stekken worden weer gebruikt om mee terug te kruisen en een soort verder te stabiliseren.  Het belangrijkste bij het stabiliseren is de selectie van de ouders. Niet welke moeder en welke vader, maar welke planten de goede eigenschappen tot uiting brengen. In een groep van een stuk of 30 planten vind je altijd wel 1 plant met de gewenste ware eigenschappen, deze plant wordt terug gekruist of door gekruist om de soort stabiel te maken.

F1 hybride

Je ziet, het kost een hoop tijd om een eigen soort te maken maar volgens mij gaat het jou daar ook niet om. Gelukkig kun je wel al na een kruising een mooie F1 hybride maken. De eerste generatie na een heterozygote kruising levert meestal een heel stabiele lading zaden op die ook nog eens een eigenschap hebben die hybride groeikracht wordt genoemd. Hybride groeikracht zorgt voor 25% snellere groei en is dus een welkome eigenschap van F1 hybrides.

Ik hoop dat je er wat aan hebt Georges, maak er een paar mooie zaden van!

 

 

(advertenties)