(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Om PTSS draaglijker te maken rookt Jeroen cannabis die hij sinds enkele maanden zelf kweekt. Hij gebruikte daarvoor twee autoflower zaadjes, die volgens de beschrijving na zo’n 9 weken klaar zouden moeten zijn. In de praktijk was de ene plant echter al na iets meer dan 7 weken klaar, en zoals het ernaar uitziet gaat de tweede die 9 weken ook niet halen. Lieve Muna legt Jeroen uit hoe dat mogelijk is.

Jeroen kweekte twee autoflowers die beiden aanzienlijk sneller klaar waren dan de zadenleverancier had voorspeld. Hij vraagt zich begrijpelijk genoeg dan ook af hoe dat kan, want autoflowers hebben toch een soort biologische klok die bepaalt wanneer ze met de bloeifase beginnen?

 

Naam
Jeroen
Onderwerp
Snel klaar
Bericht
Hallo Lieve Muna, ik zal me even voorstellen; ik heet Jeroen en gebruik sinds mijn jeugd cannabis. Nog voor ik het begon te roken vond ik het al leuk om te kweken. Ik begon toen ik 10 jaar was al stiekem bezig met zaadjes te ontkiemen en ergens een paar plantjes te laten groeien. Ik wist toen echter nog niet het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke planten en hennep en wiet, en deed het puur omdat ik de steeltjes zo lekker vond ruiken. Echter had ik mijn eerste vrouwelijke plant toen ik een jaar of 13 was.

So far so good, ik ben altijd guerrilla kweker geweest met mooie oogsten buiten. Sinds een paar maanden kweek ik om medische reden binnen. Ik heb namelijk PTSS en ben door een recente gebeurtenis in een soort van overlevingsstand gegaan, waardoor ik nu niet meer goed kan slapen en ook niet meer kan werken. Doordat ik wiet rook val ik wel makkelijk in slaap, en droom ik niet meer.

Ik heb een nieuwe kweektent gekocht en hierbij zit een California Lightworks SolarXtreme 250 LED lamp. Deze werkt super, alleen hoe kan het dat mijn wiet zo snel klaar is? Nog voor de opgegeven tijd? De paarse (zie foto’s) is een Gorilla Glue en de andere twee zijn Fat Bananas. Voor de GG staat 8 tot 9 weken en de Fat Banana 9 tot 10 weken. Het zijn beide autoflower wietsoorten.

De Gorilla Glue was met 52 dagen rijp, en de Fat Banana staat nog te bloeien maar die haalt de 9 weken ook net niet, ben ik bang. Ik check namelijk de trichomen op 80% milky, 20% amber en die zijn ook alweer bijna rijp

Hoe kan dit?

Bijlagen

 

Hallo Jeroen, wat een mooie toppen heb je gekweekt. Het ziet er heerlijk uit, ondanks de snellere cyclus. Een geslaagde kweek dus, maar ik begrijp ook waar je vraag vandaan komt. Je vraagt je ook vast af of je wellicht niet wat meer had kunnen oogsten als de Gorilla Glue en de Fat Banana hun volle cyclus hadden afgemaakt.

Waarom autoflowers eerder of later klaar kunnen zijn

Het klopt dat autoflowers een soort biologische klok hebben die bepaalt wanneer de bloeifase begint en hoe lang de totale cyclus duurt. Ze zijn daarvoor dus niet afhankelijk van de lengte van de dagen en nachten, zoals fotoperiode gevoelige wietsoorten. Dat betekent echter niet dat de overige omstandigheden geen invloed op de start en duur van de bloeifase kunnen hebben.

Autoflowers zullen in de meeste gevallen een levenscyclus doormaken die min of meer overeenkomt met de door de zadenbank aangeven cyclus. Omstandigheden kunnen er echter wel voor zorgen dat autoflowers eerder of later aan hun bloeifase beginnen. Hierdoor kan de groeifase dus wat langer of korter duren, en zo de totale levenscyclus verlengen of verkorten zoals bij jou het geval is. Maar wat zijn die omstandigheden die ervoor zorgen dat autoflowers eerder of later in bloei gaan?

Om te beginnen heeft de maat van de pot een grote invloed op autoflowers. Zet je een autoflower bijvoorbeeld in een kleine pot, dan zal die in de meeste gevallen eerder in bloei gaan. De plant merkt namelijk wanneer de penwortel de bodem van de pot bereikt heeft, en dit is een stimulans wat eerder om aan de bloeifase te beginnen.

Het omgekeerde kan ook. Zet je een autoflower bijvoorbeeld in een hydrosysteem waarin de wortels ongelimiteerd de ruimte hebben en altijd voldoende voeding kunnen opnemen, dan duurt het veel langer voor de bloeifase begint. Kijk maar eens naar de Auto Blancaneu hieronder. Hoewel de cyclus slechts zo’n 12 tot 14 weken zou moeten duren, nam die in totaal wel 18 weken in beslag. De plant werd daarnaast ook veel groter dan voorspeld zoals je kunt zien.

Dit is één grote Auto Blancaneu plant. De levenscyclus duurde ruim 4 weken langer dan aangegeven.

Naast de ruimte die je de wortels van een autoflower geeft, heeft voeding ook een invloed op de groeifase van autoflowers. De grote Auto Blancaneu plant hierboven stond in een hydrosysteem en kreeg net zo lang groeivoeding met veel stikstof tot ze uit zichzelf begon te bloeien. De groeifase alleen duurde hierdoor wel 7 weken. Omgekeerd zal een autoflower die in de groeifase een gebrek aan stikstof ervaart ook eerder aan de bloeifase beginnen.

Mocht je volgende keer nou weer met autoflowers gaan kweken, kijk dan even kritisch naar de maat van je potten en je voedingsschema. Misschien kun je wat grotere potten gebruiken; 12 tot 18 liter is een mooie potmaat voor autoflowers. Daarnaast raad ik je aan om autoflowers plantenvoeding voor de groeifase te blijven geven, zolang je nog geen daadwerkelijke bloeiverschijnselen ziet. Begin pas met de bloeivoeding wanneer de eerste topjes ook echt beginnen te verschijnen.

-xxx- Muna

(advertentie)