(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Woensdag is de Canadees Marc Emery -politicus, cannabisactivist, uitgever en verkoper van cannabiszaden – vrijgelaten uit de gevangenis in Yazoo City, in de Amerikaanse staat Mississippi. Hij werd in de VS veroordeeld tot 5 jaar celstraf wegens het online verkopen van cannabiszaden aan Amerikanen!

Voor zijn uitlevering aan de VS was Marc bekend als uitgever van het Cannabis Culture Magazine en als oprichter van Pot TV. Tevens is hij een van de initiatiefnemers van de Vrijheids Partij van Ontario, de Marihuana Partij van Canada en de BC Marijuana Partij. In 1996, 2002 en 2008 deed hij mee met de verkiezingen voor het burgemeesterschap van de stad Vancouver.

Uitgeleverd voor zadenverkoop

Marc Emery

Marc Emery

In 1994 bezocht Emery de High Times Cannabis Cup waar hij, mede door een kennismaking met Sensi Seeds, werd geïnspireerd om een zadenbedrijf te starten. Kort na zijn terugkomst in Canada richtte hij Hemp BC op en met de winst ondersteunde hij actiegroepen, lobbyisten, rechtszaken en het ontwikkelen van wetsvoorstellen. Een jaar later stond Marc met Hemp BC op de cover van de Wall Street Journal hetgeen tot veel media-aandacht leidde. Dit zette een reeks invallen en rechtszaken in gang, maar tot een serieuze veroordeling kwam het nooit.

Tot juli 2005, toen zijn bedrijf op dringend verzoek van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) werd gesloten. De DEA meende dat Emery een drugsdealer is die op Amerikaans grondgebied handel dreef en mensen tot het cultiveren en gebruiken van cannabis aanzette. De DEA wilde hem hiervoor uitgeleverd hebben naar de VS en dat gebeurde ook. In 2009 werd hij opgepakt en in 2010 vond zijn uitlevering naar de VS plaats alwaar hij werd veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Wegens goed gedrag komt hij nu, na ruim 4 jaar, vrij.

Vrij maar nog niet thuis

Ondanks zijn vrijlating kan het nog weken duren voordat Emery weer voet op Canadese bodem zet. Emery zal eerst worden overgebracht naar een immigratie-faciliteit in Louisiana waar een tijdelijk paspoort zal worden afgegeven. Vervolgens zullen Amerikaanse functionarissen een vliegticket verzorgen waarna hij eerst naar Detroit / Windsor zal vliegen om vervolgens door te reizen naar Vancouver. Emery vermoedt dat hij half augustus terug is.

Emery zet strijd voort

Marc Emery was reeds een bekend cannabisactivist voordat hij werd uitgeleverd aan de VS, maar de publiciteit die zijn zaak heeft opgeleverd, heeft hem nog bekender gemaakt. Dit zal het Amerikaanse federale rechtssysteem zich onvoldoende hebben gerealiseerd; zij hebben een groot podium gecreëerd voor Emery zijn standpunten, namelijk een eerlijk en vrij cannabisbeleid. Er is gigantisch veel publiciteit voor deze zaak, iets waar Marc zijn blog en de inzet van zijn vrouw Jodie een sleutelrol in spelen.
In januari dit jaar kondigde Emery aan in 2015 door Canada te toeren, om te strijden tegen de conservatieve regering, in aanloop naar de federale verkiezingen in oktober dat jaar.

Met dank aan Sensi Seeds, waar RollingStoned dit artikel van heeft mogen overnemen

(advertenties)