(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Slecht nieuws vanuit het eerste legale wietland op aarde. Vanwege moeilijkheden met het implementeren van de nieuwe drugswetten, stelt het Zuid-Amerikaanse land de verkoop van legale cannabis uit tot volgend jaar. De president doet het liever “langzaam en goed dan slordig zoals de Amerikanen”…

President Jose Mujica kwam woensdag met de mededeling tegenover het persbureau AFP. IN december vorig jaar kondigde het land aan dat het de volledige cannabisketen – van kweken tot en met verkopen –  ging legaliseren, nadat het parlement het wetsvoorstel van de 79-jarige baas van het land had aangenomen. Voornaamste doel: de drugsmaffia de wind uit de zeilen nemen. “Maar de directe verkoop van marihuana zal pas in 2015 gestalte krijgen”, zegt Mujica nu. “Er zijn praktische moeilijkheden.”

President Mujica van Uruguay doet de legalisering niet op de Colorado-wijze...

President Mujica van Uruguay doet de legalisering niet op de Colorado-wijze…

Zware kritiek

Het experiment van Uruguay krijgt sowieso zware kritiek te verduren van de International Narcotics Control Board (INCB), de (anti)drugs commissie van de Verenigde Naties. Andere, meer liberale of progressieve landen kijken juist met interesse naar de legalisering om te zien of het een goed alternatief is voor de gewelddadige War on Drugs die wordt aangevoerd door de U.S.A. De invoering van de nieuwe wet had eigenlijk dit jaar gestalte moeten krijgen, zodat de overheid in Uruguay de controle zou krijgen over de complete cannabisbranche van teelt tot verkoop.

Meer tijd nodig

President Jose Mujica – arts en voormalig links guerrillastrijder – kan het dan ook niet nalaten nog een sneer naar de Verenigde Staten uit te delen bij de bekendmaking van het uitstel van de (praktische) legalisering. Ondanks dat er ook daar meer stemmen opgaan voor decriminalisering en legalisering. “Als wij Uruguayanen dit slordig willen doen, is dat niet zo heel moeilijk. Dat is wat de Verenigde Staten aan het doen is”, zegt Mujica. “Maar als we dit tot een succes willen maken… zullen we het rustig aan moeten doen. Wij gaan niet zomaar zeggen: handen er vanaf trekken en laat de markt het maar regelen. Omdat als de markt aan de touwtjes trekt zullen ze zoeken naar de grootst mogelijke volumes cannabis om te verkopen.” Voor de duidelijkheid: in Colorado en Washington is de gelegaliseerde markt inderdaad in handen van ondernemers, die met vergunning een commerciële toko runnen.

Goede software ontbreekt nog

Volgens de nieuwe regels in Uruguay zal de officieel toegestane marihuana maximaal 15 procent THC – het voornaamste werkzame psychoactieve bestanddeel in wiet – mogen bevatten. Er komen 5 verschillende soorten cannabis op de legale markt straks. Kopers moeten 18 jaar of ouder zijn, inwoner van Uruguay en ze moeten zich registreren bij de overheid. President Mujica: “Ik ben ervan overtuigd dat we een zeer strikte test rollout moeten doen, daarom hebben we langer de tijd nodig. Er moet nog een hoop gedaan worden, inclusief het aanschaffen van software die goed werkt. Die technologie is erg belangrijk.”

Geen aanmoediging cannabis consumptie

Elke burger mag ook zelf wiet kweken in Uruguay: 6 planten

Elke burger mag ook zelf wiet kweken in Uruguay: 6 planten

Mujica vindt de legalisering van recreatieve en medicinale wiet in sommige staten in de VS helemaal drie keer niks. “Daar heerst een andere druk. In de VS liberaliseren ze drugs met een beangstigende graad van onverantwoordelijkheid. Nu krijg je dat er ineens heel veel mensen geïnteresseerd zijn in cannabis en wat daar nieuw aan is. Waar wij het hier over hebben gaat niet over het aanmoedigen van cannabis consumptie. Er zijn mensen die geloven dat iedereen het recht heeft om high te worden – net zolang totdat hun ogen scheel staan. En weet je, dat is niks nieuws: dat heeft altijd al bestaan als onderdeel van de domheid van de mens.”

Zo, die kunnen we dan allemaal mooi in onze schele zak steken. Toch zegt Mujica vervolgens nog iets verstandigs. “Maar als we wiet als een groot mysterie blijven behandelen, dan zal het juist tot de grootste attractie uitgroeien voor jonge mensen die op het punt staan volwassen te worden… omdat mensen aangetrokken worden door wat er dan ook verboden is.” En dat is dus waarom hij als president toch voluit voor legalisering strijdt. Per jaar gaat Uruguay – als die nieuwe wetten dus eenmaal geïmplementeerd zijn – naar schatting 18 tot 22 ton wiet per jaar produceren, op 10 hectare. En als de president geen gelijk krijgt met zijn achterliggende idee dat er zo minder drugsmaffia komt en de legalisering een grote mislukking wordt, dan draait hij net zo makkelijk de klok weer terug zegt ie. “Dan is het noodzakelijk om terug in de tijd te gaan – op volle kracht achteruit –  net zoals met alle andere dingen…”

(advertentie)