(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

‘Oost West Thuis Best’. Dat is de naam van de cannabis social club in het Vlaamse Stekene waarvan Fatih Kanmaz Peeters zowel voorzitter als wietteler was. Maar ondanks dat zijn vzw (stichting) zich aan alle regels van social clubs hield, veroordeelde de rechter hem maandag tot een gevangenisstraf van twee jaar. België op zijn smalst, inderdaad.

 

Justitie haat cannabis social clubs

Justitie in België blijft spastisch doen ten aanzien van cannabis en al helemaal als het om het kweken van ons aller plantje gaat. Leden van de oudste cannabis social club in het land – Trekt Uw Plant uit Antwerpen – staan al voor de derde keer (!) voor een rechter, Mambo Social Club uit Hasselt is effectief om zeep geholpen door de overheid en de voorzitter van cannabis social club Oost West Thuis Best mag nu dus twee jaar gaan brommen omdat hij bij hem thuis in de serre één wietplant voor de – naar eigen zeggen – 150 leden kweekte. Eentje per persoon, voor de goede orde. En dat is illegale drugshandel volgens justitie.

Fatih is wat ons betreft een politieke gevangene in België… [foto: Facebook]

Politieke gevangene

In onze ogen is de 41-jarige Fatih P. niets meer of minder dan een politieke gevangene. Want de vzw Oost West Thuis Best houdt zich aan alle regels die er bestaan voor cannabis social clubs. Elk lid tekende een overeenkomst waarin ze aangeven dat ze eigenaar zijn van één wietplant. Iets wat volgens de Belgische wet trouwens TOEGESTAAN is. Voorzitter Fatih kweekte die planten bij hem thuis in een serre en verdeelde de oogst over de leden zodra hij hun planten geknipt had.

Dat hij geen commerciële insteek betrachtte – en dus zeker geen doorsnee drugshandelaar is zoals justitie hem wil afschilderen – blijkt ook wel uit het feit dat de leden slechts 25 euro per jaar kwijt waren aan lidmaatschap plus een vergoeding voor de onkosten betaalden. Fatih: “Ik bracht de planten die in mijn serre stonden alleen maar groot. Ik was niet iemand die aan het hoofd stond van een chemisch drugslabo, maar een bloemist.”

Fatih is geen drugshandelaar

Met andere woorden: Fatih pleit terecht dat wat hij deed volstrekt legaal is. Ook in de correctionele rechtbank van Dendermonde hield hij een hartstochtelijk en feitelijk 100% correct pleidooi voor cannabis en haar heilzame kwaliteiten. “De plant neemt pijn weg zonder dat je er iemand mee lastigvalt. Het is iets natuurlijks. En dat in tegenstelling tot allerlei medicatie en pijnstillers die als vergif aanvoelen in je lichaam. Van cannabis is er nog nooit iemand overleden”, tekent Het Nieuwsblad op uit Fatih’s mond.

Dat Fatih überhaupt voor de rechter stond is te danken aan een politie-overval op 9 oktober vorig jaar. De buit bestond uit 184 wietplanten en ‘een hele lading oogstrijpe cannabis’. Uit nader onderzoek zou blijken dat de cannabis social club Oost West Thuis Best sinds 2015 actief is.

Forse geldboete en celstraf

Maar wie denkt dat de rechtbank wellicht oog heeft voor de veranderde maatschappelijke opvattingen over wiet en dan toch zeker medicinale cannabis, heeft het mis. Formeel bevindt België zich nog altijd op het onzalige war on drugs-pad en dat zal Fatih aan den lijve ondervinden.

Om te beginnen legt de rechtbank in Dendermonde hem een geldboete op van 8.000 euro op. Daarnaast zou Fatih 25.000 euro hebben verdiend aan de ‘drugshandel’ en die mag hij dus ook ‘terugbetalen’ aan de staat. En last but not least; de voorzitter van de cannabis social club Oost Werst Thuis best krijgt een gevangenisstraf opgelegd van twee jaar.

Daarvoor hoeft hij trouwens niet thuis opgehaald te worden, want hij zit sinds de inval in oktober al in voorarrest in de oh zo beschaafde EU-lidstaat België…

* UPDATE: Inmiddels is er voor Fatih een inzamelingsactie gestart, zodat hij een betere advocaat krijgt voor het hoger beroep. Zie ons bericht: ‘Doneeractie • Help Fatih aan deskundige advocaat!

(advertenties)