(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In Nederland wordt er nog wel eens smakelijk om gelachen en gaat men vervolgens over tot de orde van de dag als er in de gevangenis iemand wordt gepakt met cannabis. Hoe anders is dat bij de zuiderburen. Daar slaat alles en iedereen op tilt en strooit justitie naar believen met extra (cel)straf. Iets wat een bezoekende smokkelvader en zijn gevangen zoon inmiddels aan den lijve ondervinden!

Brugse zotte

Over naar de rechtbank van Brugge, waar het nieuwe jaar bepaald niet florissant begon voor een 64-jarige man uit Herzele, een plaats in Oost-Vlaanderen pal naast het bekende(re) Zottegem.

Maar dit keer waren ze dus vooral zot in de rechtbank, waar meneer de rechter gevangenisstraffen eiste tegen zowel de vader die een beetje hasj probeerde het gevang in te smokkelen als tegen de zoon voor wie de lekkernij bestemd was.

Presentje voor gevangen zoon

De 64-jarige vader H.D. van de gevangen zoon hoorde een celstraf tegen zich eisen, omdat ie net voor de kerst in 2018 zo aardig was om 11 gram cannabis mee te nemen voor zijn zoon. Deze K.D. zit al 5 jaar vast in de bak van Brugge (voor drugsfeiten en diefstallen, meldt HLN) en dan kan je inderdaad wel eens zin krijgen in een THC-verzetje nietwaar?

De ouwe had de shit dan ook op verzoek van zoonlief meegenomen. Die had zijn vader langs het station laten gaan om aldaar een pakje op te halen bij een dealer. Maar de overdracht in de gevangenis mislukte en smokkelpapa gaf direct zijn snode plannen toe tegenover de cipiers. Hij zou echter niet hebben geweten wát er in het stationspakje zat. Reden voor de rechter om met deze sneer te komen: “Het zullen geen snoepjes geweest zijn, hé.”

In België kan een klein beetje cannabis je al een flinke (extra) gevangenisstraf opleveren… [illustratie: Talaj/Shutterstock]

Schaap onder de wolven

Ook zoonlief K. probeerde zich er tegenover de rechter onderuit te lullen. Hij zou zijn bedreigd door mede-gevangenen, onder meer met een scheermesje op zijn keel. Kortom, K.D. is een schaap temidden van wolven, zo luidde het verweer.

Extra hindernis om zichzelf vrij te pleiten van de dreigende extra straf is het feit dat elf dagen na de mislukte papa-zoon-deal er 5,2 gram hasj werd gevonden op de cel van K.D.

Op de goede weg?

Lastige zaak dus voor de advocaat van beide mannen. Ze probeerde het toch, natuurlijk. Omdat de gevangen zoon ‘op de goede weg is’ sinds hij in januari vorig jaar op vrije voeten kwam, vroeg ze voor hem een ‘milde straf’. En de onnozele vader zou al genoeg gestraft worden met een voorwaardelijke straf, aldus Mr. Daphné Florequin.

Uiteraard denkt het Openbaar Ministerie in Brugge heel anders over die 11 + 5,2 gram hasj. Als de aanklager zijn zin krijgt vliegt vader H.D. 3 maanden de cel in en zoon K.D. 10 maanden. Het vonnis volgt op 3 februari…

[openingsfoto: ElRoi/Shutterstock]
(advertenties)