(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Soms is het motief om wiet te gaan kweken puur voor het geld niet zo slecht als je op het eerste gezicht misschien denkt. Neem het tragische verhaal van de Poolse gastarbeider Andrzej Mazurek in Groot-Brittannië. Om de kankerbehandeling van zijn dochter te kunnen betalen, teelde ie wiet en daardoor dreigt hij nu – na een jarenlange celstraf – ook nog eens het land te worden  uitgegooid.

Wanhopige vader

‘Polish father who grew cannabis to ‘fund daughter’s cancer treatment’ jailed and facing deportation’, kopt de website International Business Time. Opnieuw een triest relaas over de waanzin van de war on drugs, ofwel het feit dat een plant verboden is en je er DAAROM dus heel veel geld mee kan verdienen op de illegale markt.

En dat is dus het geval in (o.a.) Groot-Brittannië. Omdat een wanhopige vader desondanks wiet kweekt, en vervolgens de oogst verkoopt om zijn aan kanker lijdende dochter in Polen te kunnen laten behandelen, dreigt hij nu voor  jaren de gevangenis in te worden gegooid. Om daarna subiet van het Britse eiland terug naar Polen te worden gedeporteerd. Welkom in 2018.

De wiet wordt duur betaald

In zijn huis in Stoke kweekte de 56-jarige Andrzej Mazurek tientallen wietplanten, nadat ie op internet had gezien hoe dat moest. Tijdens de rechtszaak deze week erkende de Pool dat hij ‘shocked’ was over de hoeveelheid drugs die hij zomaar thuis kon produceren. Maar ja, hoe gaat dat met goedbedoelende amateurs die denken snel rijk te worden met wat wietplanten? Juist, die worden vaak als eerste gepakt!

De niet blije Pool op de politiefoto…

Zo ook onze vredelievende Pool afgelopen december. In drie kamers van zijn huis bleken de in totaal 75 dames welig te tieren, en die planten waren volgens de autoriteiten goed voor 41.000 Britse ponden, ofwel 46k euro. Jawel, zoveel levert de geschatte 4 kilo wiet je dus op in Engeland, waar recreatieve cannabis nog steeds streng verboden is.

Tot overmaat van ramp werd de omgeleide stroomvoorziening van de debutant-kweker door de rechter in Stoke-on-Trent deze week ‘dangerously’ genoemd.

Eerst de bak in en dan gedeporteerd

Arme Andrzej. Direct na zijn arrestatie in december vertelde hij de politie dat hij de wietplanten ‘uit wanhoop’ had staan, zodat hij de peperdure behandeling tegen botkanker van zijn dochter in Polen kon betalen. Dat meldt althans de website van de krant The Stoke Sentinel. Advocaat Jason Holt van de Pool: ‘Mr Mazurek geeft toe dat hij schuldig is aan de productie van cannabis en het stelen van stroom. Een deel van de behandeling van zijn dochter wordt vergoed, maar sommige van de benodigde medicijnen niet en hij probeerde die te financieren door geld naar Polen te sturen.’

Maar zoals gezegd, doen de Britten nog volop aan de war on drugs. Rechter Paul Glenn kende dan ook weinig genade voor de Pool die sinds 2014 op het eiland vertoeft. Hoewel hij erbij zei dat hij WEL gelooft dat Andrzej het deed om zijn zieke dochter te kunnen laten behandelen en hij hem op deze basis zou vonnissen, moet de Poolse vader toch 3 jaar de gevangenis in.

‘En de straf die ik u opleg betekent automatisch dat u zult worden gedeporteerd. De UK heeft al genoeg criminelen van zichzelf zonder figuren als u’, waren de afsluitende woorden van de edelachtbare…

[openingsbeeld: Zerbor/Shutterstock]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)