(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het Trimbos-instituut heeft 588 cannabisconsumenten ondervraagd over hun wietgebruik tijdens de lockdown als gevolg van het coronavirus. Daaruit blijkt dat 2 op de 5 mensen méér zijn gaan blowen, bijna de helft niks veranderd heeft en slechts een kleine minderheid van 7,8% minder wiet of hasj is gaan nuttigen. Het instituut heeft ook gevraagd waarom er meer of minder wordt geblowd.

Gevolgen van corona voor cannabisconsumptie

De enquête is uitgezet via social media en verstuurd naar een groep respondenten die eerder heeft deelgenomen aan Trimbos-onderzoek naar cannabisgebruik. Van de 588 respondenten was tweederde man en de meeste deelnemers (57,5%) zijn tussen de 20 en 35 jaar oud. Bijna driekwart van de respondenten gebruikte voor het ingaan van de maatregelen meestal wiet (72,4%). Ongeveer één op de zes (15%) gebruikt meestal hasj. Het overige deel gebruikt even vaak hasj als wiet (12,6%).

De enquete – die via de sociale media is uitgevoerd – is volgens het trimbos-instituut ‘niet noodzakelijk representatief, maar geven wel een indicatie van het effect van de corona maatregelen op cannabisgebruik’.

Cannabisgebruik voor en na de corona-maatregelen

In plaats van een heel verhaal op te hangen over ‘ons gedrag’ tijdens de coronacrisis, laten we de veranderingen liever zien in 2 handige graphics. Op de eerste zie je hoe de cannabisconsument zich gedroeg vóór de shit het hek raakte, in de tweede zie je hoe ze zich hebben aangepast aan thuisisolatie, social distancing en het op slot gaan van grote delen van de maatschappij.

Waarom we meer joints per dag roken tijdens de coronacrisis

De conclusie die het trimbos-instituut trekt uit de voorlopige, tussentijdse resultaten: ‘Na het ingaan van de coronamaatregelen ligt het percentage (bijna) dagelijks gebruikers op 77,7%. Dit lijkt niet veel hoger dan de 71,1% dat voor de maatregelen dagelijks gebruikte. Echter, de (bijna) dagelijks gebruikers gaan van gemiddeld 3,6 joints naar 4,3 joints gemiddeld op een gebruiksdag.’

We doen het trouwens wel op de manier waarop we het altijd al deden, en dat betekent voor de meeste mensen (92,7%) dat ze tabak in een joint mixen met wiet of hasj. Interessanter is de reden waarom we meer joints per dag zijn gaan roken. Ook dat laten we ter afsluiting zien in een graphic van het Trimbos-instituut:

[openingsfoto: Canna Obscura/Shutterstock]
(advertenties)