(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Bizar verhaal uit Noord-Macedonië, een Balkan-staatje met 2 miljoen inwoners in het voormalige Joegoslavië. De politie daar heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen CEO Menachem Cohen van cannabisbedrijf Medivie Therapeutic. Dat is een Israëlische onderneming met een vestiging op de Balkan: Kannatek. En daar zou een ‘criminele activiteit’ zijn gepleegd: wiet met meer dan – let op – 0,1% THC!

Te veel THC in mediwiet

‘Kafkaiaans’ noemt Menachem Cohen de situatie waarin hij verzeild is geraakt. En dat betekent zoiets als dat je in een heel slechte film bent beland waaruit geen ontsnapping meer mogelijk is. Nou ja, zo erg zal het wellicht niet zijn, tenminste zolang de Israëliër zijn gezicht maar niet in Noord-Macedonië laat zien. Watskeburt?

Het bizarre voorval werd zondag gemeld door de Israëlische business website Globes. CEO Menachem Cohen bezit 51 procent van de aandelen van Medivie Therapeutic’s dochterbedrijf Kannatek in Noord-Macedonië. Volgens de politie in het Europese landje heeft de cannabistoko gewassen geteeld met meer dan 0,1 procent THC, de psychoactieve stof in wiet.

CEO Menachem Cohen staat op een Noord-Macedonische opsporingslijst…

Wietteler ontkent te hoog THC-percentage

Volgens nieuwszender News 1 testten de autoriteiten de betreffende planten op 24 april en troffen ze daarbij THC-residu aan. Directeur Cohen waant zichzelf in een slechte film. “Onze juridische adviseurs zeggen dat eenvoudige laboratoriumtesten zullen aantonen dat dit niet klopt en dat onze planten slechts 0,0037% THC bevatten – minder dan de helft van de minimaal toegestane hoeveelheid. Wij hebben eveneens de documenten die aantonen dat de teelt plaatsvindt volgens de Macedonische regulering, inclusief het kopen van de zaden en politie-aanwezigheid op de lokatie gedurende de oogst.”

Volgens de nu gezochte Cohen zal de ‘fout duidelijk worden als de resultaten van de labtest binnen zijn’.

Wiettoppen zijn door corona nog niet legaal

Hoe zit het dan precies met die regulering in het Balkan-land? Medicinale wiet onder de 1 procent THC is sinds 2016 legaal in Noord-Macedonië. De wet staat uitsluitend concentraten en tincturen toe. Het parlement was bezig met overleg over het legaliseren van ook de toppen van wietplanten, maar dat proces is op de lange baan geschoven door de coronacrisis.

Medivie Therapeutic sloot in 2018 een deal ter waarde van 110 miljoen dollar om medicinale cannabis te produceren voor een – niet nader bekendgemaakte – Europese koper. Het was toentertijd de grootste wietdeal voor een Israëlisch bedrijf.

[openingsbeeld: faboi/Shutterstock]
(advertenties)