(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voorstanders van het wietverbod hebben lang volgehouden dat de tolerantie voor THC die sommige cannabisliefhebbers hebben opgebouwd, het bewijs is dat cannabis verslavend is. Niets is echter minder waar, want met cannabis is precies het omgekeerde het geval, hoe minder je rookt, hoe higher je juist wordt! Wat wiet in je hersens doet… je leest het hier.

De tolerantie van blowers voor THC zou volgens anti-cannabis mensen bewijzen dat wiet even verslavend is als coke, alcohol, sigaretten of zelfs heroïne. Dagelijkse gebruikers hebben er immers steeds meer van nodig, toch? Niet dus, met wiet ligt het namelijk heel anders, daarvan moet je juist minder roken om higher te worden. We zullen het uitleggen.

Cannabis tolerantie

Het is een van die aspecten die van cannabis juist zo’n onschuldig genotsmiddel maken; je lichaam heeft een natuurlijke limiet voor de effecten van THC. Voor wetenschappers is het lang onduidelijk geweest waarom sommigen monsterlijke hoeveelheden wiet kunnen weg paffen zonder er veel last (lees: plezier) van te hebben. Ze zagen het als een teken van afhankelijkheid of verslaving omdat tolerantie bij de meeste andere middelen betekent dat je meer en meer nodig hebt voor hetzelfde effect. Toch werkt het bij wiet een heel stuk anders, diegenen met een hoge tolerantiegrens zullen het beamen.

pot-smoking-cat630

Wat blowers allang wisten blijkt precies het geval te zijn: tolerantie is geen teken van afhankelijkheid

Frequent cannabisgebruik verminderd volgens blowers sommige van de bijwerkingen zoals coördinatieverlies, maar het opbouwen van tolerantie gebeurd zonder risico’s op verslaving of afhankelijkheid van cannabis. Toch zagen tegenstanders het juist als het ultieme bewijs van een cannabisverslaving, waarmee ze het lang effectief verboden hebben kunnen houden. Maar zoals met de meeste onwaarheden over cannabis, heeft de wetenschap deze theorie allang weerlegd. Dat wat blowers allang wisten blijkt precies het geval te zijn: tolerantie is geen teken van afhankelijkheid.

Jij bent gemaakt voor wiet

Jawel, je lichaam en zeker ook je hoofd is uitgerust voor cannabisconsumptie. Ieder mens heeft namelijk een uitgebreid systeem van receptoren voor cannabinoïden. Dat verklaart ook waarom cannabis zo’n veelzijdig medicijn is bij zoveel verschillende aandoeningen en ziektes. De effecten van cannabis op de hersenen werken op een totaal verschillende manier als die van de meeste andere genotsmiddelen.

Zoals je ziet is het menselijk lichaam gewoonweg gemaakt voor cannabinoïden, ons lijf zit tjokvol cannabinoïden (bijvoorbeeld THC en CBD) receptoren. [beeld: please buy my work I/Shutterstock]

Wat er bij middelen zoals alcohol en heroïne in de hersenen gebeurt, is dat het de productie van dopamine aanjaagt. Dopamine is een belangrijke neurotransmitter die geluksgevoelens geeft. Middelen die de hoeveelheden dopamine opvoeren veroorzaken verslaving en afhankelijkheid aangezien de hersenen geprogrammeerd zijn om zoveel mogelijk van deze geluksstof te produceren. De productie van dopamine gebeurd in het midden van de hersenen in een gebied dat de striatum genoemd wordt en onder andere ook je motoriek beïnvloed, denk maar eens aan een dronkenlap die niet meer op zijn benen kan blijven staan.

Cannabis heeft geen direct effect op de dopamineproductie in de striatum, de meeste effecten van cannabis spelen zich in een heel ander deel van de hersenen af, namelijk in de frontale kwab

Cannabis heeft echter geen direct effect op de dopamineproductie in de striatum, de meeste effecten van cannabis spelen zich in een heel ander deel van de hersenen af, namelijk in de frontale kwab. Cannabis is dus verre van een poort naar harddrugsgebruik, maar biedt een heel andere – veilige – manier om een roes te krijgen.

De juiste dosering

Een lage dosis THC geeft de gebruiker een stimulerend effect, gevolgd door een ontspannen effect. Een hoge dosis geeft een mild psychoactief effect, gevolgd door een ontspanning en uiteindelijk: slaap. De milde hallucinogene effecten worden meestal niet opgemerkt, maar dragen bij aan de stemmingsveranderingen en introspectie die cannabisliefhebbers vaak ervaren.

 

Cannabinol maakt je stoned terwijl THC je juist high maakt

De effecten van wiet op het lichaam zoals een lichte verandering in hartslag en bloeddruk en lichaamstemperatuur zijn onderhevig aan tolerantie. De regelmatige blower raakt gewend aan deze lichamelijke effecten naarmate hij of zij regelmatig cannabis consumeert. De tolerantie die opgebouwd wordt is echter afhankelijk van de kwaliteit van de wiet en de frequentie waarmee de gebruiker het consumeert.

THC is de enige cannabinoïde die de psychoactieve effecten aanwakkert, een andere stof genaamd cannabinol (CBN) zorgt juist voor de ontspannen dromerige toestand. CBN is vaak ruim aanwezig in de minder sterke wietsoorten of wiet die lang bewaard is en waarin de THC voor een deel is afgebroken. Cannabinol maakt je als het ware stoned terwijl THC je juist high maakt.

Er is een limiet aan hoe high je kunt worden

Na een tijdje cannabis met regelmaat te hebben gebruikt, ontwikkel je een tolerantie voor beide effecten. Doorgewinterde blowers zullen ontdekken dat er een limiet is aan hoe high ze kunnen worden. Patiënten die cannabis nodig hebben voor medicinale doeleinden komen na verloop van tijd op een dosering waarbij ze altijd van de voordelige effecten kunnen profiteren en tolerant worden voor de stonede en highe bijverschijnselen. Dit is de reden waarom dosering bij medisch gebruik altijd een pad is van proberen en aftasten.

[openingsfoto: MWesselPhoto/Shutterstock]
(advertentie)