(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

We zeggen het hier wel vaker, voor wiet moet je tegenwoordig eerder in Spanje zijn dan in ‘narcostaat’ Nederland. Wat heet, het zijn vaak Nederlanders die daar de cannabiskar trekken, zoals weer blijkt uit een enorme politie-actie daarginds waarbij tientallen landgenoten zijn gearresteerd!

Spanje is het nieuwe Nederland

Het is al een tijdje gaande, de ‘uittocht’ van cannabis entrepreneurs vanuit de polder naar de costa’s. Deels bovengronds, zoals een aantal zadenbedrijven, voedingsproducenten en growshops, deels ondergronds. Bij dat laatste moeten we denken aan commerciële wiettelers – ook wel broodkwekers genoemd – die de grond in Nederland te heet onder de voeten werd en die onder de Spaanse zon hun activiteiten voortzetten. De wiet die ze oogsten wordt ook niet zelden naar Nederland geëxporteerd, wat de bewering van justitie en politie hier dat meer dan 80 procent van onze wiet voor de export is enigszins keihard onderuithaalt.

VOC-mentaliteit

Fraai voorbeeld van de vaderlandse VOC-mentaliteit is de grote organisatie die deze week is ontmanteld door de Spaanse politie. In totaal zijn bij dit onderzoek met de schitterende codenaam ‘Skunk’ 27 mensen opgepakt bij 13 huiszoekingen in de regio rond de steden Elche, Orihuela en Torrevieja. De Telegraaf weet te melden dat daarvan ‘de meesten de Nederlandse nationaliteit hebben’.

En wat deden al die Hollanders daar dan? Wiet kweken en vervoeren natuurlijk! De cijfers liegen er zoals gewoonlijk niet om: 1.122 wietplanten, 1.200 kilo (!) wietzaadjes en stekjes, 14 kilo prima rookbare wiet, 1,5 kilo hasj en nog een kwart litertje wietolie. Daarnaast ook nog vulmateriaal voor vaporizers en grondstof voor edibles. Kortom, het complete cannabispakket voor de veeleisende, moderen consument.

Hier is het nog gezellig in 1 van de vele cannabis social clubs in en rond Torrevieja, maar na de politie-actie van deze week is het einde oefening, ook voor de organiserende Nederlanders ter plekke…

Cannabis social clubs

De reden voor de politie-actie is er eentje die iedere insider in het wietwereldje wel had kunnen zien aankomen: de bizar snelle groei van het aantal cannabis social clubs in Spanje. Dat zijn zeg maar coffeeshops op zijn Spaans, waarvan theoretisch alleen Spanjaarden lid kunnen worden. Maar daarmee wordt net zo de hand gelicht als met het invullen van belastingformulieren, dus het liep de spuigaten uit, vooral in de omgeving van Torrevieja dus. In de csc’s daar kon werkelijk iedereen wiet en hasj kopen en onder iedereen verstaan we dus ook de politie.

Al snel ontdekte men dat het Nederlanders waren die de clubs runden, al zijn er ook nog mensen uit België en Groot-Brittannië bij de zaak betrokken. Verder waren er natuurlijk wat locals actief voor de organisatie, die vertakkingen tot in de Dominicaanse Republiek en Iran (!) had…

‘Nieuwe vormen van cannabis en hasj’

De Nederlanders hadden zich voor de buitenwereld goed vermomd – o.a. door samen met een notaris (!) een bedrijfsstructuur op te zetten – met hun activiteiten op twee industrieterreinen.  Volgens de media is er veel geïnvesteerd in apparatuur voor o.a. edibles en olie en ‘werden er nieuwe technieken ingezet om nieuwe vormen van cannabis en hasj te ontwikkelen’.

Dat klinkt allemaal als een soort Philips van de wiet daar in Spanje, maar door de politie-actie – waarvoor de Spanjaarden trouwens samenwerkten met andere landen – is er nu niks meer van over. De vele landgenoten die gepakt zijn mogen hun borst natmaken voor een optreden in de rechtbank. Want de aanklachten liegen er net als de cijfers bepaald niet om: misdrijven tegen publieke gezondheid, verboden wapenbezit en het deel uitmaken van een criminele organisatie!

[openingsfoto: J.Croese/Shutterstock]

 

(advertenties)