(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het imago van de Amerikaanse staat Colorado als absoluut cannabis paradijs heeft een deukje opgelopen. De politiek heeft besloten dat de zeer ruime limiet voor patiënten die zelf wiet kweken drastisch verlaagd wordt: voortaan mogen zij nog 16 wietplanten voor eigen gebruik telen in plaats van voorheen 99.

Politiek dol op limieten

Legalisering van cannabis gaat gepaard met ‘opstartproblemen’ zou je kunnen zeggen als je naar Colorado kijkt. De staat die als eerste op aarde overging tot een volledige legalisering – sinds nieuwjaar 2014 is zowel medicinale als recreatieve cannabis(teelt) er legaal – past regelmatig de wet aan, en meestal is dat in het nadeel van de cannabis industrie of de consumenten.

Nadat er eerder al een limiet werd gesteld op het THC-gehalte in edibles, wordt er ook al gediscussieerd over een THC-maximum in concentraten en zelfs in wiettoppen. En nu is het Huis van Afgevaardigden in Colorado dus akkoord met een forse daling van het aantal planten dat een medicinale cannabispatiënt thuis mag kweken: geen 99 meer maar voortaan nog 16. Daarmee komt er een einde aan het meest royale beleid in de wereld…

Zwarte markt en belastingen

De gouden tijden voor medicinale thuiskwekers lijken (enigszins) voorbij in Colorado, al mogen ze nog steeds 16 planten meer telen dan de meeste Nederlanders… [foto: Canna Obscura/Shutterstock]

Het doel van de maatregel is op zich niet eens verkeerd: men wil het veel moeilijker maken om wiet te kweken buiten het ‘gereguleerde en belastte commerciële cannabis systeem’. Al langer proberen de instanties in Colorado mensen ervan te weerhouden om grote hoeveelheden wiet te kweken zonder dat de staat er belasting op kan heffen of op kan toezien. Maar omdat de grondwet van de staat mensen het recht geeft zoveel wiet te verbouwen als hun dokter aanbeveelt, is de praktijk weerbarstig gebleken. ‘Wij moeten deze maas in de wet dichten’, aldus de Democratische politicus KC Becker, mede-indiener van het nieuwe wetsvoorstel.

Geen eenduidige regels

Als de wet definitief wordt betekent dit dat mediwiet patiënten niet meer dan 16 wietplanten in een ‘huis in een woongebied’ mogen telen. Daardoor worden sommigen gedwongen om ofwel naar een ‘industrie of landbouwgebied’ te verhuizen of om hun extra medicijnbehoefte in te kopen bij de medical marijuana dispensaries.

Overigens hebben diverse districten in Colorado al zelf een limiet ingesteld. Zo mag je in de hoofdstad Denver bijvoorbeeld ‘maar’ 12 wietplanten thuis kweken. Maar omdat een regel voor de hele staat ontbreekt heeft de politie veel moeite om onderscheid te maken tussen legitieme patiënten en ‘dekmantels voor zwarte markt wiet’, zo stellen de aanhangers van de maatregel.

Protesten tegen nieuwe wet

‘De tijd is voor ons gekomen om politie en justitie de richtlijnen te geven die ze nodig hebben’, verklaart een andere indiener van de wet, de Republikein Cole Wist tegenover de website The Cannabist. Maar die gedachte stuit op veel weerstand van de patiënten zelf in Colorado.

Die stroom aan klachten leidde er wel toe dat de oorspronkelijke limiet die de politiek in gedachten had werd opgehoogd van 12 naar 16 planten. Ook stelden de wettenmakers dat patiënten die gepakt worden met teveel wiet in huis slechts een ‘kleine overtreding’ als aanklacht krijgen, en dus niet direct van een misdrijf worden beschuldigd.

‘Patiënten in de gevangenis’

Die veranderingen waren voor sommige Democraten niet genoeg. Zij stellen dat er pas na drie keer met teveel wiet gepakt te zijn sprake mag zijn van een ‘misdrijf’. Ook vinden de tegenstanders dat deze maatregel de criminele drugsbendes niet raakt, omdat die simpelweg kunnen uitwijken naar delen van de staat die niet als ‘woongebied’ worden aangemerkt.

 

‘Veel patiënten leven van een vast inkomen. Ze zijn ziek’, zegt de Republikeinse vertegenwoordiger Adrienne Benavidez. ‘Kartels hebben het geld om loodsen te huren.’ Eén volksvertegenwoordiger, Steve Lesock, barstte zelfs in tranen uit terwijl hij een pak brieven van patiënten omhoog hield tijdens de vergadering. Hij zei dat de wetsverandering mensen schaadt die het zich niet kunnen veroorloven om in dispensaries hun wiet te kopen. ‘Wij gooien patiënten in de gevangenis’, gilde hij.

Meer geld naar politie en justitie

Het zal allemaal weinig baten. De meerderheid van zowel Democraten als Republikeinen steunt de 16-plantenlimiet. Volgende week gaat het wetsvoorstel naar de Senaat en daar wordt het zeer waarschijnlijk ook aangenomen. Daarnaast ligt er alweer een nieuw wetsvoorstel in het Huis van Afgevaardigden dat maandag in stemming komt en dat v oorstelt om politie en justitie meer geld te geven om ‘illegale wietkwekers’ op te sporen.

Tja, je zou het luxeproblemen kunnen noemen als je met een Nederlands/Belgisch oog hiernaar kijkt, maar de trend is helaas duidelijk: er komen meer en meer regeltjes voor de legale cannabis in Colorado en van heel veel regeltjes is nog nooit iemand beter geworden…

[openingsfoto: aastock/Shutterstock]

 

 

(advertentie)