(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wanneer je de rapporten die er over de legale cannabis industrie verschijnen een beetje volgt vliegen de mega-bedragen je om de oren. Dat de teelt en verkoop van wiet(producten) miljarden dollars in het laatje brengen moge duidelijk zijn. Maar ook gerelateerde diensten kunnen de vlag uithangen, zoals bijvoorbeeld de testlaboratoria!

Na het wietverbod…

In Nederland staat de hele testbranche van cannabis nog in de spreekwoordelijke kinderschoenen, wat natuurlijk ook alles te maken heeft met het niet legaal zijn van de hoofdrolspeler zelf. Sterker nog, voor een coffeeshophouder is het nu zelfs verboden om zijn koopwaar te testen!

Maar van een wietverbod hebben ze in de Verenigde Staten en Canada steeds minder last, dus daar kunnen we beter onze aandacht op richten als we echt willen weten van de hoed en de toekomstrand.

Etiketten

De legale cannabisbranche is er onderhevig aan een wettelijke regulering met strenge eisen aan de productie en verkoop. Dat betekent bijvoorbeeld dat de controlerende instanties partijen wiet van de markt kunnen halen als die vervuild zijn met pesticiden. En ook op de etiketten van edibles moet precies vermeld staan hoeveel er van wat in zit. Kortom, werk aan de winkel voor de specialisten van test-laboratoria!

Kostbare aangelegenheid

Door de opmars van legale medicinale en recreatieve cannabis wordt ook het testen ervan een miljarden business… [foto: Swapan Photography/Shutterstock]

Die labs werken natuurlijk ook niet voor een appel en een ei. De benodigde apparatuur voor het testen van cannabis en cannabisproducten (denk aan edibles, concentraten, cartridges voor vaporizers, zalfjes, tincturen, kauwgums en pillen met THC en/of CBD erin) is vaak al duur in aanschaf en gebruik. De hoogopgeleide technici en chemici kosten een aardige duit aan loon en de software is ook niet gratis.

En last but not least: de legale wietmarkt groeit als een dolle in Noord-Amerika en wat betreft het medicinale deel ook in de rest van de wereld, dus er komt vanzelf steeds meer vraag vanuit de branche en vanuit overheden naar testmogelijkheden. Een uitstekende zaak natuurlijk, want dat is juist een van de voordelen van legalisering: kwaliteitscontrole op het consumentenproduct, iets wat in Nederland een lachertje is met die krakende illegale achterdeur en zo…

Potentie

Uiteraard is er ook over deze groeimarkt een business rapport gemaakt, met een globale vooruitblik tot en met het jaar 2021. In dit geval door een onderzoeksbureau uit India met de naam Markets & Markets. Afgelopen jaar waren de activiteiten van de canna-labs die testen op zuiverheid, potentie en gedetailleerde informatie over bijvoorbeeld terpenen, flavonoïden en cannabinoïden al goed voor 866 miljoen dollar.

En dankzij de wereldwijde opmars van legale mediwiet en op het Amerikaanse continent ook van recreatieve cannabis groeit de globale wiettest-markt jaarlijks met meer dan 10 procent. Om in 2021 uit te komen op een bedrag van 1,4 miljard dollar.

[foto’s: Swapan Photography/Shutterstock]
(advertenties)