(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het was al uit onderzoeken bekend dat jongeren niet ineens meer gaan blowen als cannabis legaal wordt (eerder het tegendeel), maar nu blijkt ook dat er geen sprake is van meer problematisch cannabisgebruik in zulke staten. Daarmee wordt opnieuw een veelgehoord argument van wiethaters om legalisering tegen te werken – bijvoorbeeld van onze regeringspartijen CDA en ChristenUnie – van tafel geveegd!

Feiten in plaats van propaganda

We zeggen het wel vaker en zullen het blijven doen: wat is het toch fijn dat er nu eindelijk eens met FEITEN kan worden gediscussieerd over de voors- en tegens van cannabis. Met dank aan landen en staten die wiet uit de war on drugs propagandamachine hebben getrokken en het legaliseerden. Nu er dus eindelijk echte data beschikbaar komt in plaats van moralistische prietpraat die de discussie zo veel jaren heeft vervuild.

En dan blijkt ook dat praktisch alle argumenten van wiettegenstanders een voor een van tafel verdwijnen.

Frequente cannabisgebruikers

Nu ligt er opnieuw een wetenschappelijke studie die aantoont dat de legalisering van zowel medicinale als recreatieve cannabis geen invloed heeft op het aantal consumenten waarbij sprake is van ‘problematisch gebruik’ en er is evenmin sprake van een stijging van ‘impulsief gedrag’.

Het onderzoek, merendeels uitgevoerd door Australische wetenschappers, is eind 2018 online gepubliceerd in het vakblad Drugs In Context. Ze keken naar ingevulde enquêtes van 329 ‘frequente cannabisgebruikers’ (dat ben je als je in de laatste 12 maanden minimaal 1 x per week hebt geblowd) in de Verenigde Staten, en vergeleken de data vervolgens op het feit of iemand in een staat woont die  wiet heeft gelegaliseerd of ergens leeft waar men nog vasthoudt aan het verbod.

Het leven hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn… [foto: a katz/ Shutterstock]

Problematisch cannabisgebruik en impulsiviteit

‘De resultaten tonen aan dat problematisch cannabisgebruik en impulsiviteit niet anders zijn bij inwoners van staten waar cannabis legaal is voor medicinaal en/of recreatief gebruik en zij die in staten wonen waar cannabis verboden is’, concluderen de onderzoekers.

Het peer reviewed onderzoek stelt vast dat frequent wietgebruik zelf geassocieerd wordt met impulsiviteit, maar dat de veranderende wet in Amerikaanse staten die zulk gebruik toestaat niet leidt tot een stijging van problematisch gedrag. ‘Onze resultaten laten ook zien dat legaliseringsstatus in de VS niet geassocieerd wordt met problematisch cannabisgebruik en impulsiviteit.’

Geen verband legalisering en impulsiviteit

‘Deze bevindingen gaan verder dan eerdere studies die suggereren dat – op dit moment in de geschiedenis – de legaliseringsstatus van cannabis geen associatie toont met wietgebruik onder frequente gebruikers. Een stelling die door steeds meer literatuur wordt ondersteund’, aldus de studie. In eenvoudige woorden: het was al bekend dat je niet per se meer gaat blowen als wiet legaal is en nu blijkt ook dat er geen stijging komt van problematisch gebruik en impulsief gedrag.

‘Hoewel de schadelijke gezondheidseffecten van frequent cannabisgebruik goed in kaart zijn gebracht, suggereren onze bevindingen dat legalisering deze effecten niet verergert. De interactie tussen impulsiviteit en legaliseringsstatus was niet significant’, zo concluderen de onderzoekers.

[openingsfoto: Julian Bohorquez/Shutterstock]
(advertenties)