(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Terwijl de Amerikaanse overheid half lam ligt omdat president Trump niet zijn miljarden dollars krijgt voor de grensmuur tussen de VS en Mexico, blijkt uit onderzoek van de Border Patrol dat er maar één juiste remedie bestaat tegen drugshandel: legalisering! Er wordt namelijk veel minder wiet door de Mexicaanse drugskartels naar de buren gesmokkeld nadat staten cannabis legaal hebben gemaakt.

 

Muur tegen drugs

Bij de muur die president Donald Trump zo graag ziet verrijzen tussen Mexico en de VS draait het vooral om criminaliteit. Niet dat we het nu direct eens zijn met The Donald dat alles wat uit Mexico probeert over te steken crimineel gajes is, maar feit is dat de zuidgrens van de VS berucht is vanwege smokkelpraktijken. Zowel van mensen als van illegale goederen, en bij dat laatste moet je dan natuurlijk weer vooral aan drugs denken. Volgens Trump maakt zijn muur van duizenden kilometers die miljarden dollars moet kosten een einde aan al deze ellende, maar voor wat betreft de drugs is er een veel betere en goedkopere oplossing: legaliseren!

Wietsmokkel daalt fors door legalisering

Uit een analyse van het Cato Institute van de Border Patrol – de Amerikaanse grenspolitie – blijkt namelijk dat er significant minder wiet vanuit Mexico naar de VS vloeit nu steeds meer staten zijn overgegaan tot legalisering.

“Legalisering van cannabis op statenniveau heeft de wietsmokkel significant ondermijnd”, stelt immigratie specialist David Bier van Cato. “Gebaseerd op de inbeslagnames van de Border Patrol is het smokkelen met 87 procent gedaald in een periode van slechts 5 jaar. Omdat cannabis de belangrijkste drug was die werd gesmokkeld over de grensovergangen die Border Patrol bewaakt, is de waarde van de totale vangst – op individuele agent-basis – afgenomen met 70 procent.”

Muur of hek heeft nauwelijks impact op drugs

Indrukwekkende cijfers, dat dient gezegd. En helemaal als je ze ziet in een grafiek waarbij ook de lengte van de muur staat (of het hek) dat al klaar is:

Je ziet glashelder dat er steeds minder wiet gesmokkeld wordt terwijl er in tien jaar nauwelijks een meter grensmuur extra is bijgebouwd… En dat is natuurlijk niet omdat de Mexicanen ineens geen geld meer zouden willen verdienen met wiet, maar omdat de afzetmarkt smelt door de legale alternatieven op steeds meer Amerikaanse plaatsen.

Geen muur en politie maar legaliseren

En die trend gaat dus ook nog eens razendsnel, want pas in 2014 werd recreatieve wiet voor het eerst legaal in de staten Colorado (januari) en Washington (juli). Nu zijn er al 10 staten waar funwiet legaal is en naar verwachting komen daar in 2019 (New York) en 2020 nog meer bij. Medicinale cannabis is al in meer dan dertig Amerikaanse staten legaal.

Maar de studie van Cato Institute werpt ook een ander licht op die fanatieke pogingen van president Donald Trump om per se een muur tussen de VS en Mexico te willen bouwen, zo schrijven de Amerikaanse media. Sinds kerst ligt namelijk een deel van de federale overheid in de VS stil, omdat Trump niet zijn zin krijgt van het Congres (lees; meer dan 5 miljard dollar). Met die muur wil Trump immigranten en drugs tegenhouden.

“Gezien de ontwikkelingen slaat een grensmuur of meer grenspolitie om de drugssmokkel te stoppen nergens op”, concludeert Bier. “Legalisering op statenniveau die in 2014 van start ging heeft meer gedaan om de wietsmokkel te verminderen dan het verdubbelen van het aantal agenten of de constructie van honderden kilometers hekwerk tussen 2003 en 2009.”

[openingsbeeld:  rogistok/Shutterstock]
(advertenties)