(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Woensdag is het weer zover: we mogen gaan stemmen. Gooi je stem niet weg door thuis te blijven, maar neem even de moeite om naar het stembureau om de hoek te lopen en een hokje op het stembiljet rood te kleuren. Of beter gezegd groen, want natuurlijk laat je het standpunt over wiet meewegen in je keuze. Om je te helpen kan je bijvoorbeeld de Cannabis Kieswijzer checken!

Cannabis als verkiezingsthema

Cannabis is een hot onderwerp bij verkiezingen wereldwijd en Nederland is (gelukkig) geen uitzondering meer. Zeker niet nu de oude Tweede Kamer – die woensdag 15 maart dus vervangen gaat worden met deze verkiezingen – net voor het einde van haar ambtstermijn nog de ‘wietwet’ van D66 heeft aangenomen. Jij kan door te stemmen mee bepalen hoe groen ons land er de komende jaren uit gaat zien.

Wat doen we met de coffeeshops, hoe zit het met ons recht op thuisteelt van 5 wietplanten, hoe lang moet het nog duren voordat mediwiet volkomen legaal is en vergoed wordt door de zorgverzekeraars, wie stopt die ellendige woningbouwverenigingen die mensen uit hun huis zet voor wat plantjes, et cetera…

28 partijen

Jouw stem kan de sleutel zijn naar een beter cannabisbeleid in Nederland, dus ga in ieder geval stemmen woensdag! [beeld: 3Dalia/Shutterstock]

Aan de Tweede Kamerverkiezingen dit jaar doen liefst 28 partijen mee. En hoewel je geen enkele zekerheid hebt welk kabinet er na die verkiezingen gevormd gaat worden – denk nog maar even aan 4 jaar geleden toen de VVD en PvdA schandelijk kiezersbedrog pleegden door met elkaar te gaan regeren nadat ze het volk eerst dwongen een keuze te maken tussen de twee ‘aartsvijanden’ die ze leken te zijn in campagnetijd – kan jouw stem wel degelijk invloed uitoefenen op het komende cannabisbeleid.

Niet christelijk, geen vrijheid

Neem bijvoorbeeld de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP. Daar moet je dus nooit op stemmen als je ook maar een beetje van wiet houdt. In hun verkiezingsprogramma’s staan teksten als ‘het gedoogbeleid volledig afschaffen en alle drugsgerelateerde criminaliteit met wortel en tak uitroeien’. Geen coffeeshops, geen thuisteelt, geen legale wiet… terug naar de oertijd dus met alle kwalijke gevolgen voor de volksgezondheid en criminaliteit van dien.

Ook de PVV van Geert Wilders is fervent tegenstander van een fatsoenlijk cannabisbeleid: ‘Keihard optreden en niet reguleren’ is hun idee over vrijheid in dit opzicht…

Ga stemmen!

Op wie je dan wel zou kunnen gaan stemmen? Keuze genoeg hoor, want steeds meer partijen – inclusief een rechtse beweging als VNL – zijn het krakkemikkige gedoogbeleid spuugzat en willen reguleren of zelfs legaliseren. Wij zijn natuurlijk voor die laatste optie, want het is op zich al belachelijk en ongrondwettelijk vinden wij om een plantje te verbieden. Maar omdat er helaas geen Partij voor de Planten meedoet, is het wellicht raadzaam om voordat je je naar het stemhokje begeeft nog even de Cannabis Kieswijzer te checken.

Op die website vind je van alle 28 deelnemende politieke partijen het standpunt over cannabis, coffeeshops en wietteelt. Ga in ieder geval woensdag stemmen en ’t liefst op een partij met een groen hart zogezegd, welke het beste bij jouw visie past lees je HIER!

[openingsfoto: andriano.cz/Shutterstock]
(advertenties)