(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Onze overheid liegt al jaren over de export van wiet vanuit Nederland, want het is hun grootste argument tegen de legalisering van de teelt van wiet. Dat zou geen zin hebben, want 80 procent van de illegaal geteelde wiet zou toch naar het buitenland gaan. Deze 80% exportfabel wordt al jaren ontkracht door onderscheppingen van wiet in het buitenland maar nu zegt de Spaanse politie het zelf ook: “Spanje is de belangrijkste producent van marihuana in Europa, dat is zeker.” 

Spaanse agenten lijken er bijna trots op te zijn, maar ook het Spaanse Openbaar Ministerie bevestigt het. Bij politie-operaties in Zuid-Spanje wordt meer cannabis in beslag genomen die in Spanje zelf is geproduceerd, dan hasj die uit Marokko of cocaine die uit Zuid-Amerika werd geïmporteerd. Met name in de provincies Málaga en Granada wordt cannabis op grote schaal in particuliere woningen, kassen en loodsen gekweekt.

‘Spanje Marokko voor marihuana’

Agenten die werken bij een speciale eenheid die drugsbendes opspoort en ontmantelt, noemen Spanje bijna trots, de ‘kas van Europa’. Ze zeggen dat Spanje voor cannabis is, wat Marokko op hasj-gebied is. De Spaanse specialisten in de georganiseerde misdaad noemen Spanje – en dus niet Nederland – als de belangrijkste producent van cannabis in Europa. “We zijn nog niet op het niveau van Marokko”, zegt een agent, “maar Spanje is zeker de belangrijkste producent van marihuana in Europa”, vult een ander aan.

Cannabis is ongekend populair in Spanje, en het Spaanse klimaat leent zich bij uitstek voor de teelt van cannabis. Eén op de vijf Spaanse jongeren rookt met regelmaat een jointje, terwijl 28% van de Spanjaarden het weleens geprobeerd heeft. 10% van de bevolking raakt psychisch afhankelijk van cannabis en de totale consumptie van wiet overstijgt die van hasj in Spanje. En de meerderheid van die wiet blijkt nu dus uit Spanje zelf te komen.

Prachtige wietplanten op balkons in Barcelona. Foto: Mikhail Zahranichny, Shutterstock

UNODC & CITCO

Ook het UNODC (het het kantoor van de Verenigde Staten dat zich richt op de bestrijding van drugscriminaliteit) concludeert dat Europese cannabis tegenwoordig vooral uit Spanje komt. Hasj wordt doorgaans van het ene naar het andere continent verscheept (van Marokko naar Europa en Amerika) maar cannabis wordt vaker onderschept in de regio waar het ook geproduceerd wordt. En tegenwoordig is dat dus vooral in Spanje.

Het CITCO (Inlichtingencentrum tegen Terrorisme en Georganiseerde Misdaad) dat onder het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken valt, wil Spanje nog niet op het niveau van Marokko plaatsen maar de cijfers wijzen dat wel uit. In 2019 werden in Spanje 1,3 miljoen wietplanten en meer dan 32 ton wiet in beslag genomen. Een forse stijging van 39 procent ten opzichte van 2018, toen ook al 799.616 wietplanten werden geconfisqueerd.

(advertenties)