(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vandaag, maandag 3 februari, begint de verkiezing van de Amerikaanse president met de voorverkiezing van de Democraten in de staat Iowa. Begin november neemt de Democratische uitdager het dan op tegen de zittende president Donald Trump. Als cannabis liefhebbers moeten wij vooral duimen voor Bernie Sanders, die aan de vooravond van Iowa nog eens plechtig belooft om al op zijn eerste dag als nieuwe president wiet legaal te maken in alle 50 Amerikaanse staten!

‘Feel the Bern’

Wie van de vele Democratische presidentskandidaten mag het straks op dinsdag 3 november opnemen tegen The Donald? Oorspronkelijk deden er meer dan 20 kandidaten mee bij de Democraten, maar nu het echte werk eindelijk begint met de voorverkiezing in Iowa, blijft er nog een handvol favorieten over.

Zes nog volgens De Volkskrant vandaag, waaronder dus de 78-jarige Bernie Sanders. Die deed het vier jaar geleden al verrassend goed tegen Hillary Clinton, en nu behoort de onafhankelijke senator uit de staat Vermont tot de echte kanshebbers om kandidaat te worden namens de Democraten. En Bernie is ook onze held, no doubt about that!

Mooie woorden in Cedar Rapids

In de aanloop naar de eerste voorverkiezing in Iowa laten alle kandidaten zich in real life zien in de staat. Zo ook Bernie natuurlijk en die een bijzonder fijne boodschap voor de wietmensen, zo tekent het zakenblad Forbes op in een verslag met de al even fijne titel ‘Bernie Sanders Pledges Legal Marijuana In All 50 States On Day One As President’.

Er is ook een YouTube van, maar dan moet je even de hele 2,5 uur durende speech van Bernie Sanders in de plaats Cedar Rapids door scrollen. Gelukkig heeft de beste man ook al eerder in zijn campagne een landelijke legalisering aangekondigd. Alleen zette hij er toen nog geen uiterst scherpe deadline voor zichzelf.

Landelijke legalisering met sociaal aspect

Maar aan de vooravond van Iowa belooft Bernie Sanders ons dus plechtig om er direct werk van te maken. “Wij zullen de destructieve war on drugs beëindigen”, sprak Bernie tegen zijn gehoor in Cedar Rapids. “Op mijn eerste dag op kantoor zullen we door middel van een executive order wiet legaliseren in elke staat van dit land.”

Bernie benadrukte ook het sociale aspect van de federale legalisering van cannabis. Dat de VS het verbod beëindigt op een manier die de gemeenschappen helpt die door de war on drugs het zwaarste zijn getroffen. “Wij zullen er werk van maken om het strafblad schoon te vegen van mensen die voor het bezit van wiet zijn gearresteerd. En we garanderen dat de gelegaliseerde wietindustrie niet gecontroleerd wordt door een handjevol bedrijven, maar dat die mensen – de Afro-Amerikaanse gemeenschap, de Latino gemeenschap, de Native American gemeenschap – die het meest geleden hebben hulp krijgen om geld te verdienen in een legale cannabisindustrie.”

‘Ik zal laat thuis zijn, schat’

Nou zijn dit natuurlijk woorden uitgesproken tijdens een verkiezingscampagne. Zo zet Forbes de nodige vraagtekens bij de praktische haalbaarheid om zoiets op een dag te kunnen doen, laat staan op de eerste dag van een nieuwe president in functie. Maar toch mensen, maar toch…

[openingsbeeld: Will Rodrigues/Shutterstock]
(advertenties)