(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Albanië heeft een lange, roemruchte en soms ronduit gewelddadige geschiedenis met wiet. Zo kwam het leger er aan te pas in 2014 om het cannabisdorp Lazarat kapot te schieten. Albanië wil dolgraag bij de EU, vandaar. Maar al het sloopgeweld van de autoriteiten helpt geen moer, zo blijkt uit een uitgelekt Italiaans politierapport waarin staat dat de productie van wiet in het Balkanland vorig jaar steeg met liefst 1200 procent!

Wiet comeback in Albanië

Leaked Italian police report says cannabis cultivation in Albania jumped 1,200% in 2019‘, kopt de doorgaans betrouwbare website BNE IntelliNews  afgelopen dinsdag. En bij groeipercentages van ver boven de duizend procent wordt onze nieuwsgierigheid wel geprikkeld! Watskeburt?

Maandag citeerden diverse Italiaanse media uit een geheim politierapport, dat desondanks uitgelekt was. Daarin staat dus dat de wietproductie in Albanië – dat traditioneel innige (smokkel)banden onderhoudt met Italië – vorig jaar met liefst 1200 procent is toegenomen. En dan moet je je dus goed bedenken dat ze er altijd al redelijk veel wiet kweekten, dus dat er sprake is van een echt verrassende ‘THC explosie’!

LEES OOK:  Kijk, een dorp in Albanië vol wietplanten!

Staat bestrijdt wiet ‘in opdracht’ van Europa

Zoals gezegd stond Albanië altijd al bekend als de graan wietschuur van Europa. Op het hoogtepunt van de illegale handel zou de wietteelt in het land zelfs goed zijn geweest voor een derde van het Bruto Nationaal Product. Totdat die ‘government crackdown’ dus begon in 2014. Als gevolg van die peperdure semi-militaire operatie – inclusief helikopters en pantservoertuigen – nam het aantal wietplantages in de bergen inderdaad significant af.

Drie jaar na de aanval op Lazarat beloofde minister-president Edi Rama nog eens plechtig dat eind 2017 alle grootschalige wietplantages zouden zijn uitgeroeid in Albanië. Later in dat jaar beweerde hij ook nog doodleuk dat ‘de wiethandel aan het uitsterven is’. De regering hoopte lokale, legale business in Lazarat aan te jagen door het beruchte wietdorp op te nemen in een lijst met 100 plaatsen die uitverkoren waren om hun complete infrastructuur te mogen upgraden op staatskosten.

Gelekt politierapport

Tja. Nog eens drie jaar later blijkt uit het Italiaanse politierapport – als dat correct is – dat de wens ook hier weer eens de vader van de gedachte is. De Italiaanse publieke tv-zender RAI3 bericht dat er volgens het rapport – dat ‘Europa’s Grenzen’ heet – momenteel weer 100.000 wietplanten bloeien in Albanië:

Bekende war on drugs propaganda

De omroep citeerde ook Openbaar Aanklager Giacomo Cataldi, die zegt dat Albanië (opnieuw) één van de grootste cannabis producenten is geworden. Als gevolg daarvan is de Albanese maffia stinkrijk geworden en daardoor hebben ze ‘een leidende rol in drugssmokkel en andere criminele activiteiten in Europa’ verworven.

Het bestrijden van drugssmokkel is één van de belangrijkste voorwaarden van de EU voordat lidmaatschap van Albanië in gang kan worden gezet, samen met een bredere strijd tegen misdaad en corruptie. Later in 2020 zouden de toetredingsgesprekken moeten beginnen.

Tja, als je het ons vraagt is wiet in Albanië helemaal niet terug van weggeweest maar simpelweg nooit weggeweest… En bovendien: 100.000 wietplanten?! Laat ons en vooral de Albanezen niet lachen a.u.b…

(advertenties)