(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De twee meest voorkomende oorzaken van het oprollen van een wietkwekerij zijn: tips en toeval. En toevallig of niet, maar een combinatie van die twee zaken is per definitie de doodsteek voor je planten. Enter dit toeval in het Gelderse Eibergen, afgelopen donderdagavond…

Tip over gewapende overval (bij de buren)

Elk jaar bellen duizenden ‘bezorgde burgers’ de kliklijn van de politie Meld Misdaad Anoniem met een tip over een wietplantage bij de buren of ergens anders. In het jaar 2018 gebeurde dat bijvoorbeeld 4.529 keer. Dat betekent dus dat er elke twee uur (!) iemand iemand anders erbij lapt met wietplanten.

En als je dan weet dat de politie in datzelfde jaar in totaal 3.913 wiethokken kaltgestellt heeft, begrijp je dat hun succes in de war on drugs vooral afhangt van dit soort verraders onder de burgers.

De rest van de score van opgerolde kwekerijen hangt veelal af van toevalligheden. Eén opvallend soort toeval vond afgelopen donderdag plaats in Eibergen, provincie Gelderland. Daar kreeg de politie rond tien uur ’s avonds namelijk een melding  dat er in een woning aan de Beukenlaan een gewapende overval gaande was.

Waar vuur is is meestal rook, maar in Eibergen is er alleen maar rook (en 300 vermoorde wietplanten, dat ook)… [foto: AnArchy/Shutterstock]

Zwarte Peugeot

Met vuurwapens zwaaien, daar houdt de politie – terecht – niet zo van en dus rukten meerdere agenten met kogelvrije vesten aan uit naar de betreffende woning. Volgens de beller/tipgever/verrader (invullen naar keuze) bedreigden twee personen de bewoner met een vuurwapen, maar de bedreigde kon al doende ontsnappen en de bedreigers zouden er vervolgens in een zwarte Peugeot vandoor zijn gegaan.

Op zich al een vreemd verhaal natuurlijk, want waarom zouden de bedreigers – in bezit van een vuurwapen en dus met de overhand, zogezegd – er vandoor gaan? Zonder buit nog wel. Of zouden ze achter de gevluchte bewoner aan zijn gegaan wellicht? Is er sprake van de beruchte ripdeal hier?

Wie zal het zeggen. Feit is dat de politieagenten in actie komen na de melding, maar niemand aantreffen in en rond de woning aan de Beukenlaan die voldoet aan het signalement van auto en vuurwapen. Wel vinden ze in de woning een wietplantage met 300 planten. Wat een gelukkig toeval zeg!

Politie vraagt om nog meer tips

Heel vreemd is verder dat de politie vervolgens beweert geen idee te hebben van wie de kwekerij is (of was beter gezegd, want de planten zijn inmiddels uiteraard niet meer in leven). Lijkt ons toch een appeltje-eitje: check die bewoner van dat huis eens!

Nou ja, volgens de Politie Berkelland is ‘er nog veel onduidelijk’ en men roept op Facebook de medemens op om zich te melden met informatie over de zaak, bijvoorbeeld de zwarte auto van Franse makelij. Dat kan met ‘een privébericht’ of een belletje ‘naar 0900-8844’. Nee, dat nummer is niet van Misdaad Anoniem, het is het landelijke servicenummer van de politie, want dat bestaat óók nog voor al uw tips, jaloezie en verraad…

[openingsbeeld:  GoodStudio/Shutterstock]
(advertentie)