(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hoewel je je zaden uiteraard ook meteen in een grote pot kunt ontkiemen, loont het de moeite om dat niet te doen. Wanneer je je zaden in een klein potje laat ontkiemen en ze een paar keer overpot wanneer dit nodig is zal je plantje vaak sneller groeien. Je moet het dan alleen wel goed en op het juiste moment doen. 

In een pot die qua formaat goed aansluit bij het formaat van je plant, kunnen wortels beter uit de voeten. Ze hebben er beter toegang tot water en zuurstof. Maar het overpotten zelf kan ook voor stress zorgen en de groei van je jonge plantje remmen, het is daarom belangrijk om de planten over te potten, zonder de wortels daarbij te verstoren. Dit betekent dat je op het juiste moment moet overpotten, en dat je het plantje voorzichtig overpot zonder de wortels te beschadigen.

Het juiste moment om over te potten

Het juiste moment, wat is dat dan? Wel, met het juiste moment bedoelen we natuurlijk dat je over pot wanneer de plant er ook aan toe is. Dit is voordat de hele pot met een wortelmassa gevuld is, maar wel nadat de wortels alle hoeken van de pot hebben bereikt. Wanneer wortels aan de zijkant van de pot komen kunnen ze niet verder groeien en gaan ze langs de zijkant groeien waar ze elkaar in de weg gaan zitten. In het Engels heet dit root-bound, en je moet je plant overpotten voor je plant root-bound is.

Wanneer je wortels nog niet overal in de pot groeien, zal de kluit bij het overpotten zeker uit elkaar vallen en is de kans dat je de wortels beschadigt erg groot. Je moet dus wachten met overpotten tot je plant een mooie vaste kluit heeft gevormd. Je kunt het juiste overpotmoment bepalen door aan de onderkant van je pot te kijken. Wanneer je daar een paar worteltjes door de drainagegaatjes kunt zien, is het een goed idee om over te potten.

overpot2

Als je een paar wortels uit de onderkant kunt zien komen, is het een goed moment om over te potten.

Het overpotten zelf

Wacht met het overpotten tot een dag of twee na een waterbeurt. Dit zorgt ervoor dat je de kluit gemakkelijker uit de pot kunt halen. En hoe probleemlozer dat gaat, hoe minder kans je loopt dat je wortels beschadigt. Oké, vul eerst de nieuwe pot met aarde en maak met behulp van een van de kleine potjes een gat waar je kluit precies in past, zoals op de foto hieronder.

PLants 25 Oct 2014 - pic 9

Met behulp van een oud potje maak je een gat op maat. Foto: Bio Bertje

Door het plantje schuin ondersteboven te houden kun je de kluit uit de pot halen. Druk zacht een beetje tegen de zijkant van de pot tot de kluit loslaat en vang hem op met je hand. Nu kun je hem simpelweg in het perfect passende gat laten zakken. Zachtjes aandrukken en klaar ben je.

Ontkiemen op eindbestemming?

Maar waarom zou je dat hele overpotten niet overslaan en je plant direct op zijn eindbestemming laten ontkiemen? Dat scheelt een hoop werk en je loopt er niet het risico mee om je kluit te beschadigen. Dus waarom moet je eigenlijk overpotten?

Wanneer zaailingen of jonge stekken in een te grote pot staan kan het moeilijk zijn om genoeg water en lucht bij de wortels te krijgen. Als je medium namelijk bewatert wordt en de plant het nog niet opdrinkt omdat het simpelweg nog niet zoveel water nodig heeft kan het medium snel te nat worden. Het opdrogen ervan duurt dan vaak te lang aangezien de plant niks drinkt. Het gevolg is dat je plantje met haar wortels in een te nat medium staat waardoor het maar weinig toegang tot zuurstof heeft. De plant zal gaan hangen en maar slecht groeien tot de wortels weer wat zuurstof krijgen. Je kunt dit echter wel voorkomen door je jonge plantje heel langzaam en per kleine beetjes water te geven, maar overpotten is om nog een reden beter.

img0560d

Zet kleine plantjes pas in een grote pot als ze daaraan toe zijn…

Door een paar keer over te potten ontwikkelt je plant namelijk een betere kluit. De wortels van een wietplant groeien, wanneer ze de ruimte krijgen, namelijk direct zo ver mogelijk van de stam af. Tot ze bij de rand van de pot komen, alwaar ze rond de potwand zullen gaan groeien. Hierdoor bevinden de meeste wortels zich alleen aan de buitenkant van de pot, en is het midden van de kluit eigenlijk niet zo efficiënt. Een paar keer overpotten zorgt ervoor dat ook het midden van de kluit mooi doorworteld raakt. Daarom potten we dus over.

Veel succes met overpoptten!

(advertenties)