(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Je bent nooit te oud om wat extra knaken te verdienen. Zelfs niet als je je plekje in de geschiedenisboeken al lang hebt veiliggesteld. Zoals Raphael Mechoulam, de Israëlische onderzoeker die in 1964 (!) als eerste op aarde Δ9-tetrahydrocannabinol isoleerde. Op zijn 88ste wordt de THC-godfather nu adviseur van mediwiet producent Cannbitt.

 

Het gebeurde in 1964…

Het is weinig meer dan ongelooflijk dat het inmiddels al 55 jaar geleden is dat de wereld verblijd werd door wetenschapper Raphael Mechoulam met de ontdekking van THC, het stofje in wiet waar je high van wordt. In 1964 lukte het de toen nog jonge Israëliër en geboren Bulgaar om THC te isoleren en te synthetiseren. En ook daarna heeft de onderzoeker een groot deel van zijn werktijd besteed aan cannabis.

Wil je deze markante persoonlijkheid wat nader leren kennen, dan raden we je dit CNNBS-artikel inclusief video uit 2014 aan: ‘CNN-video: interview met THC-godfather‘, dat we publiceerden naar aanleiding van de 50ste verjaardag van zijn immens belangrijke ontdekking in de sixties.

Voorzitter wetenschappelijke adviesraad Cannbit

Terug naar de actualiteit. Zoals jullie wellicht weten is het niet alleen Raphael Mechoulam die zich in het Beloofde Land bezighoudt met (medicinale) cannabis, heel Israël loopt voorop als het gaat om onderzoek, productie en verwerking en patiëntenbehandelingen met wiet. Onlangs gaf premier Netanyahu (eindelijk) toestemming voor Israëlische wietproducenten om hun handelswaar ook te mogen exporteren, dus daar in het Midden-Oosten snappen ze het wel…

Afgelopen week werd bekend dat het medicinale cannabisbedrijf Cannbit Ltd. niemand minder dan de THC-godfather zelf heeft weten te strikken als hun nieuwste lid van de wetenschappelijke adviesraad. Dat bericht de website CTech, die ook meldt dat Mechoulam direct maar de voorzitter van deze adviesraad wordt.

Raphael ‘The Scientist’ Mechoulam

Al sinds de jaren negentig mogen universiteiten en ziekenhuizen in Israël van de overheid onze geliefde plant onderzoeken en ermee experimenteren. Het land loopt tegenwoordig dan ook voorop met wetenschappelijk onderzoek naar de medicinale toepassingen van wiet. Cannbit is een kweker van mediwiet, dat men teelt op een faciliteit van 4.000 vierkante meter in Neot Hakikar. Het bedrijf is voor 10 procent eigendom van het Canadese bedrijf Namaste Technologies.

Uiteraard blijft Mechoulam op zijn 88ste ook actief als professor ‘medicinale scheikunde’ aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem.

Als je nog langer naar het fenomeen wil kijken raden we je ook van harte de documentaire ‘The Scientist’ uit 2015 aan, daarin staat onze krasse knar een uur lang volkomen terecht centraal:

[de openingsfoto is een fragment uit bovenstaande documentaire The Scientist uit 2015]
(advertenties)