(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Waren het de Russen of is het een eenzame wolf? Feit is dat er afgelopen week een digitale mega-aanval is gelanceerd op het bedrijf MJ Freeway, de grootste provider in de legale cannabisindustrie die voorraden en wietverkopen registreert!

MJ Freeway bedient duizend wietwinkels

‘Hackers Cripple Leading Marijuana Sales System’, kopt het beroemde zakenblad Fortune al over de cyberaanval op de wietindustrie. En ook veel andere media berichten over de hack van het volautomatische systeem van MJ Freeway dat in meer dan duizend dispensaries in de Verenigde Staten geïnstalleerd is. Daarmee kunnen de (medicinale) wietapotheken de voorraden en verkopen tracken en het systeem helpt ook nog eens bij het vele papierwerk dat er bij cannabis zakendoen komt kijken.

Op de site van MJ Freeway staat al een week lang als eerste een excuus voor de hackersaanval te lezen…

Terug naar handwerk

Maar afgelopen week moesten meer dan duizend wietondernemers in de VS ineens terugschakelen naar het edele handwerk, want hackers schakelden met een gerichte aanval (aldus de getroffen dienstverlener zelf) de servers van het bedrijf uit. MJ Freeway haastte zich om te melden dat er geen klanten – of patiënteninformatie gestolen is tijdens de aanval, maar dat er wel heel veel data ‘gecorrumpeerd’ is.

Er ontstond zoveel ophef over deze hack – die zich tegelijk afspeelde met de enorme maatschappelijke discussie over Donald Trump, Hillary Clinton en de invloed van Russische hackers op de Amerikaanse verkiezingen – dat de baas van MJ Freeway zich genoodzaakt zag om met een officieel video-statement te komen:

Schade zo groot dat er nieuw systeem komt

Met hun sales systeem op apengapen hebben de dispensaries de hele week geworsteld om de zaken doorgang te laten vinden. Volgens zakenwebsite Marijuana Business Daily  moesten sommige wietwinkels zelfs noodgedwongen tijdelijk de deuren sluiten en de meeste zaken stuurden hun klanten waarschuwingen dat de gang van zaken trager was dan normaal.

Het herstellen van de ‘aanzienlijke schade’ van de hackersaanval op MJ Freeway in Denver gaat heel traag, omdat er 1-op-1 werk met de klanten nodig is om ‘date te hervinden en te migreren naar nieuwe infrastructuur’. Jawel, dat lees je goed: door de virtuele aanval is het oude systeem definitief naar de gallemiezen.

Wie erachter zit? MJ Freeway zegt geen eis voor losgeld te hebben ontvangen, waarmee gesuggereerd wordt dat de aanval ofwel persoonlijk ofwel politiek gemotiveerd is…

[openingsbeeld: Lukasz Stefanski/Shutterstock]
(advertentie)