(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De jongerenafdeling van D66 – toepasselijk Jonge Democraten geheten – is altijd te porren voor een cannabisgerelateerd stuntje. Twee jaar geleden openden ze in Friesland nog een pop-up wietwinkel met Bevrijdingsdag, deze week gaan ze in ‘meerdere steden’ de coffeeshops testen!

De jeugd van D66 kan stevige ambities niet ontzegd worden, getuige hun ronkende taal in het persbericht dat rondgemaild wordt. Dat ze voorstander zijn van ‘het reguleren van de verkoop en teelt van softdrugs’ zal niemand verbazen, want ook de moederpartij zelf is daar al langer voorstander van. Sterker nog, er ligt momenteel een initiatiefwet van D66 Kamerlid Vera Bergkamp in het parlement die de wietteelt wil reguleren.

‘De organisatie’

Nou had het ons wel eens mooi geleken als er iemand in de politiek op zou staan die zich hard maakt voor het recht op thuisteelt, al dan niet medicinaal. Daar hoor je nou nooit iemand over!

Maar helaas dus ook niet Jonge Democraten, die al publiciteitsstuntje kiezen voor het testen van coffeeshops in diverse steden. ‘Volgens de organisatie is het vaak niet transparant hoe coffeeshops presteren, daar wil de organisatie verandering in brengen’, klinkt het nogal vaag in het persbericht, waarbij de jonge D66’ers zichzelf dus als ‘organisatie’ bestempelen, dat belooft wat voor de toekomst…

Boterzachte testcriteria

Maar goed, beter iets getest dan niets (zoals nu met dat waanzinnig gedoogbeleid van ons). Waar gaan de Jonge Democraten op letten bij hun landelijke coffeeshoptest? Vervuiling met pesticiden en schimmels wellicht? Nee. THC en CBD-percentages dan? Nee, ook niet. Gebruik van ongeoorloofde verzwaringsmiddelen, knipwerk en vochtigheid van de aangeboden toppen? Nee, helaas. Prijs-kwaliteit verhouding dan toch zeker? Nop.

Deze week wordt er getest in de vaderlandse coffeeshops, maar niet de wiet… [beeld: Doug Shutter/Shutterstock]

De coffeeshops gaan getest worden op: veiligheid, kennis van het personeel en… rolstoelvriendelijkheid.

Aanmoediging

Voorzitter Wouter van Erkel van de Jonge Democraten ziet het initiatief vooral als een aanmoediging aan de Tweede Kamer om tot verdere regulering van softdrugs over te gaan: ‘Over veel horecagelegenheden kun je eenvoudig informatie vinden, maar bij coffeeshops is veel over de zaak in nevelen gehuld voor de consument, dat moet anders kunnen. Zeker ook met het oog op de veiligheid.’

Op de vraag hoe belangrijk de test inhoudelijk is, is Van Erkel genuanceerd: ‘’Veel dingen kun je testen, denk aan de vriendelijkheid van personeel, de locatie en rolstoelvriendelijkheid. Door het gebrek aan regulering van de teelt kan je echter niet nagaan of de producten zelf verantwoord geproduceerd zijn. Als consument heb je nul zicht op de kweekmethoden, de gebruikte bestrijdingsmiddelen en op de veiligheid van het product zelf. De Tweede Kamer moet haar verantwoordelijkheid nemen en de volksgezondheid beschermen.’

In elke stad een andere coffeeshopschat

Kijk, het duurt even – meestal zo in de politiek – maar dan komen de Jonge Democraten toch tot de kern: ‘het initiatiefwetsvoorstel van D66 voor regulering van de teelt van cannabis is daarom als een stap in de goede richting’.

Daar kan niemand die cannabis een warm hart toedraagt het mee oneens zijn natuurlijk, dus van ons mogen ze hun gang gaan met de coffeeshoptest deze week. Verschillende afdelingen van de jongerenorganisatie zullen binnen hun eigen gebied coffeeshops bezoeken. Per stad wordt er vervolgens een winnaar uitgeroepen. Game on!

[openingsfoto: Milosz Maslanka/Shutterstock]
(advertentie)