(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is je wellicht opgevallen dat G-Bars op CNNBS.shop al enige tijd zijn uitverkocht. De160 Watt G-Bars wordt binnenkort vervangen door een dimbare versie van 170 Watt. De vervanger van de 120 Watt G-Bars is echter nu al beschikbaar, en perfect voor onze bescheiden kweekkast. Dit is de efficiënte 130 Watt Hortione 368 uit Oostenrijk. 

De ontwikkelingen in LED-land gaan razendsnel. Een paar jaar geleden kweekten de meeste hobbyisten nog met paars (blauw en rood) LED licht. Toen kwamen de krachtige COB LED’s, en momenteel vinden zogenoemde full spectrum quantum boards en LED balken gretig aftrek. Veel gebruikte LED diodes op deze voordelige en efficiënte kweeklampen komen van Samsung of Osram, maar deze zijn inmiddels ook al verbeterd.

De allernieuwste generatie LED’s zoals die van SANlight en dus ook die van onze nieuwe Hortione 368 hebben namelijk de full spectrum LED diodes van Seoul Semiconductor aan boord. Deze diodes maken gebruik van een gepatenteerde technologie waarbij geen zilver meer wordt gebruikt om het licht te reflecteren.

Hortione 368

Hoewel de nieuwe Hortione 368 die we in de CNNBS G-Kit leveren een wat scherpere prijs heeft dan de 120 Watt G-Bars die hij vervangt, maakt hij net als SANlight gebruik van deze nieuwe LED’s van Seoul Semiconductor. De Oostenrijkse LED fabrikant heeft daarvoor gekozen vanwege de duurzaamheid en langdurige efficiëntie.

De diodes van Seoul Semiconductor zijn ongeveer even krachtig als de veel gebruikte Samsung LM301 diodes maar aanzienlijk duurzamer. Dat heeft te maken met het zilver dat veel gebruikt wordt in de reflectors van de diodes. Vluchtige stoffen zoals zwavel (S) en waterstofsulfide corroderen zilver namelijk, zodat de efficiëntie op termijn kan reduceren tot wel 30 tot 40%. De diodes van Seoul Semiconductor maken gebruik van een gepatenteerde technologie waarbij deze corrosie voorkomen wordt, en de LED’s dus altijd even krachtig blijven schijnen.

In de 130 Watt Hortione 368 zitten in totaal 368 LED diodes, vandaar de naam. 360 daarvan zijn de eerder genoemde diodes van Seoul Semiconductor. De overige 8 diodes zijn Osram Oslon ver rood diodes voor het nodige licht in het ver rode spectrum (660nm). De Hortione 368 geeft daarmee een full spectrum licht af van 3500 K en een efficiëntie van 2,7 μmol/J. Perfect voor de binnenteelt en ideaal voor onze bescheiden kweekkast van 60 bij 60 centimeter.

Lichtverdeling in CNNBS G-Kit

De hoge efficiëntie en lange levensduur maken de Hortione 368 ideaal voor gebruik in de lage CNNBS kweekkasten. De speciale reflectorkap draagt daar nog een extra steentje aan bij. In tegenstelling tot de simpele rechthoekige vorm van de meeste andere quantum boards, heeft de Hortione 368 namelijk een reflector met hoeken van 45 graden. Deze zorgen voor minimaal lichtverlies en een homogene verdeling van licht over het kweekoppervlak van 0,36 vierkante meter. Overal in de kast worden dan ook hoge lichtwaardes gemeten, zoals je op de kaart hieronder kunt zien.

Met de nieuwe 130 Watt Hortione 368 is dit model van de CNNBS G-Kit zelfs nog iets voordeliger dan met de oude 120 Watt G-Bars. Namelijk €739,- in plaats van €799,- en dat is geen Black Friday deal maar de gewone vaste prijs. Bestellen kan op CNNBS.shop en de technische specificaties van de Hortione zijn hier te downloaden.

(advertentie)